Włoska radość zaklęta w rożku
Przenieś się do słonecznej Italii, zatrzymaj się na rozgrzanych schodach toskańskiego miasteczka, zmruż oczy, wpatrując się w lazurowe morze Ligurii, wsłuchaj się w gwar uliczek Neapolu, usiądź przy stoliku małej rzymskiej gelaterii.
70 prostych, lecz wyrafinowanych przepisów na prawdziwe włoskie gelato
szafran i wanilia ricotta z czekoladą i czarnym pieprzem nuta mandarynki biała czekolada z lawendą czarny bez z ogórkiem i ginemSmaki, w których zakochała się Nigella Lawson.
Przekonaj się, jak łatwo można przygotować niebanalne lody, sorbety, granitę czy semifredo i jak niewiele składników potrzeba, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem włoskiego lata.
Oprócz przepisów na lody, o smakach zarówno klasycznych, jak i wyszukanych, w książce znajdziesz także receptury na domowe rożki, profiterolki, sgroppino, affogato, trufle i wybitny sos czekoladowy.
Dla wszystkich wielbicieli lodów, czyli - nie oszukujmy się - dla każdego z nas
,,Must have wszystkich miłośników lodów".
Nigella Lawson
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-05-19
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
Przeczytane:2021-06-10, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2021, 26 książek 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Książki XXI wieku, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021,
Wydana pięknie w twardej oprawie przez Wydawnictwo Znak Koncept książka z gatunku kulinaria autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości'' zechciałam nieco bliżej zapoznać się z zamieszczoną w niej treścią oraz to, że będę, mogła, z niej później korzystać próbując, wykonać wybrany przeze mnie przepis.
Mogłam się dowiedzieć na temat zainteresowania kulinarnego autora z informacji zamieszczonych w podziękowaniu. Były one takie zbyt ogólnie wyszczególnione jak dla mnie. Zabrakło mi jednak takiej wykonanej dokładnej prezentacji na temat dokonanych przez niego sukcesów kulinarnych.
Autor na samym początku wyjaśnia, co oznacza, tytuł książki czym on jest dla niego, o tradycjach z nim związanych oraz miejscem jego zamieszkania.
Przyznaję, że od tej kulinarnej publikacji oczekiwałam, że zaproponowane przepisy będą proste, ale jednak nie są.
Byłam nieco zdziwiona, że wykonane słodkości nie są pokazane na zdjęciach, co byłoby bardzo przyjemnym dla czytelniczego oka bogatym urozmaiceniem. Zastąpiły je rysunki, co nie bardzo przypadło to do mojego odbiorczego gustu pod względem estetyki prezentacji.
Mogę docenić autora za to, że przybliżył nam przekazaną wiedzę teoretyczną na temat każdej opisanej słodkości, jego właściwe podejście psychologiczne do tego, jak może każdy smakosz zapoznać się z jego przepisem, zanim przystąpi do jego wykonania, a następnie do upragnionej przez niego konsumpcji.
Najbardziej ciekawiły mnie to, że wyjaśnia ważne terminy, czym są gelati, na czym polega ich sekret, uwagi na temat owoców, marnotrawstwa, potrzebne sprzęty.
Ciekawostką jest również to, że znajdują się wegańskie przepisy.
Uwagę szczególną zwróciłam, na zabójcze połączenia, które zrobiły na mnie pozytywne wrażenie, gdyż można dzięki pożytecznym radom autora uruchomić własną pomysłowość, aby skomponować w całości wybraną naszą ulubioną słodycz.
Największym utrudnieniem była, dla mnie w przeczytanej kulinarnej książce była mało czytelna czcionka.
Wydawnictwu Znak Koncept dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza kulinarnej książki autorstwa Pana Jacoba Kenedy pt. '' Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości''.
Polecam przeczytać tę książkę.