Garbo. Najbardziej tajemnicza gwiazda Hollywood

Poznaj sekrety najbardziej tajemniczej gwiazdy Hollywood

Polskie wydanie ze wstępem Tomasza Raczka

Kobieta-sfinks, której nikt nie był w stanie pojąć. Zimna jak lód Szwedka. Przeurocza, nieśmiała dziewczyna. Ikona kina, która w wieku zaledwie 36 lat zniknęła z ekranów.

Albo po prostu: Garbo.

Nie lubiła ludzi, ale swoim spojrzeniem uwodziła miliony. Zarabiała astronomiczne sumy i jednocześnie była legendarnie skąpa. Mimo szafy pełnej zjawiskowych sukien chodziła głównie w męskich spodniach i nie zawsze czystych swetrach.

Mężczyźni się o nią zabijali, ale najdłuższy związek stworzyła z kobietą. Romansem z pisarzem E.M. Remarkiem doprowadziła do szału Marlenę Dietrich (która wcześniej sama ukradła jej kochankę). Choć chorobliwie strzegła swojej prywatności i uciekała fotoreporterom, aż do śmierci elektryzowała tłumy - po 20 latach od ostatniego filmu na jej widok na ulicach Nowego Jorku tworzyły się kilometrowe korki.

Robert Gottlieb - legendarny redaktor, znawca teatru i kina złotej ery Hollywood - ze znawstwem i ogromną pasją próbuje rozwiązać zagadkę, jaką była Greta Garbo.

Jak wstydliwej Szwedce z robotniczej rodziny udało się podbić Hollywood? Czy karierę zawdzięczała wpływowym kochankom, których umiejętnie dobierała sobie już jako nastolatka? Czy ta niebywale piękna kobieta tak naprawdę czuła się mężczyzną? I dlaczego będąc u szczytu sławy, nagle zakończyła karierę?

Mustread każdego kinomana z najpiękniejszymi zdjęciami zjawiskowej Garbo

Informacje dodatkowe o Garbo. Najbardziej tajemnicza gwiazda Hollywood:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-11-09
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Garbo. Najbardziej tajemnicza gwiazda Hollywood

Garbo. Najbardziej tajemnicza gwiazda Hollywood - opinie o książce

Kobieta- maska, która swoim spojrzeniem uwodziła miliony. Mężczyźni o nią zabiegali, a kobiety doprowadzało do szału to, że każdy chciał się grzać nie tylko w blasku jej sławy, ale i łóżku.

Mimo tego, że zarabiała krocie, podobno była legendarnie skąpa, a zamiast pięknych kreacji nosiła niechlujnie męskie spodnie i brudne swetry. Jeszcze długo po zakończeniu kariery, mknąc ulicami Nowego Jorku wzbudzała niezdrową fascynację.

Ludzie ją uwielbiali, ona wręcz odwrotnie.

Unikała ich jak ognia.

Jak w takim razie udało jej się podbić Hollywood?

Kto jej w tym pomógł i dlaczego będąc u szczytu, nagle zakończyła swoją karierę?

Dowiecie się z lektury.

Książka jest przepięknie wydana. W twardej oprawie, z mnóstwem fotografii.

Jak dla mnie, najbardziej szczegółowa i rozległa biografia tej gwiazdy na tyle, na ile autor mógł się ,,dogrzebać" do informacji o tej skrytej kobiecie.

Bo Garbo jak lwica strzegła swojej prywatności. Niewiele osób tak naprawdę wiedziało jaka jest, kiedy zdejmuje swoją ,,filmową twarz". Maskę niedostępnej i zimnej królowej.

Czy prawdą jest, że była wesoła i potrafiła śmiać się aż do łez, a wierność kilkorga przyjaciół ceniła bardziej niż uwielbienie fanów na całym świecie?

Czy za zdradę chociażby odrobiny z jej prywatności karała definitywnym zerwaniem znajomości?

Czy była biseksualna?

Na te i na wiele innych pytań,odpowiedź znajdziecie w tej fascynującej książce.

Ja jestem zachwycona i zauroczona tą kobietą, która żyła tak, jak chciała, a biografię oczywiście ogromnie Wam polecam.