Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym, ze sprzężeniami oraz mających trudności w uczeniu się. Materiał opracowano z uwzględnieniem zmian zachodzących w przyrodzie, ważnych wydarzeń oraz cyklu życia człowieka, co ułatwia zrozumienie otaczającej rzeczywistości.

Podręcznik zawiera duże zdjęcia i ilustracje oraz teksty zapisane dużymi drukowanymi literami. Jest tak skonstruowany, aby nauczyciel miał wiele możliwości jego zastosowania, w zależności od umiejętności i potrzeb uczniów. Należy bowiem pamiętać o zróżnicowanym poziomie uczniów w grupie i dostosowaniu zadań do ich możliwości rozwojowych. Wyżej funkcjonujący uczniowie mogą czytać teksty i pytania samodzielnie, układać pytania do tekstu, przepisywać je do zeszytu i udzielać pisemnych odpowiedzi. Uczniom, którzy nie opanowali techniki czytania, teksty i pytania czyta nauczyciel. Etykiety umożliwiają nabycie umiejętności czytania globalnego. Uczniowie niżej funkcjonujący mogą wskazywać zdjęcia i ilustracje oraz ich elementy, co pozwoli rozwijać zakres rozumienia mowy, nazywać osoby, przedmioty, czynności i zjawiska.

Uzupełnieniem podręcznika są karty pracy Funkcjonowanie osobiste i społeczne (Jesień, Zima, Wiosna, Lato). Podręcznik oraz karty pracy są zgodne z podstawą programową MEN.

Informacje dodatkowe o Funkcjonowanie osobiste i społeczne. Podręcznik. dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2024-05-17
Kategoria: Pedagogika

Tagi: Materiały edukacyjne Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - niepełnosprawność i specjalne potrzeby Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży Kształcenie uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi Podręczniki kursy For people with learning / communication difficulties

Kup książkę Funkcjonowanie osobiste i społeczne. Podręcznik. dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną

Małgorzata Krukowska0
Okładka ksiązki - Karty pracy z tekstami do czytania ze zrozumieniem dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

Publikacja przeznaczona jest dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi (z autyzmem, afazją, zespołem Aspergera, niepełnosprawnością intelektualną...

Mój rok. Część 2. Karty pracy dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną
Małgorzata Krukowska0
Okładka ksiązki - Mój rok. Część 2. Karty pracy dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną

Karty pracy przeznaczone są dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym, ze sprzężeniami oraz mających trudności...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;