Dojrzewanie. Podręcznik dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

,,Dojrzewanie..." to podręcznik opracowany z myślą o uczniach z niepełnosprawnością intelektualną, ze sprzężeniami, autyzmem oraz innymi zaburzeniami rozwojowymi. Może być wykorzystany w szkołach specjalnych podstawowych i przysposabiających do pracy, w klasach integracyjnych, a także w ośrodkach rewalidacyjno-wychowawczych. Będzie również nieocenioną pomocą dla rodziców i opiekunów, którzy w warunkach domowych chcą przygotować swoje dzieci do przejścia przez trudny okres dojrzewania.

Uczniowie, pracując z podręcznikiem, zdobywają wiedzę o sobie, swoim ciele oraz procesach w nim zachodzących podczas okresu dojrzewania. Duża partia materiału została poświęcona higienie ogólnej i intymnej. Związane z dojrzewaniem zmiany hormonalne powodują niejasne lub nawet niepokojące dla nastolatków wahania nastroju, dlatego też część podręcznika poświęcono emocjom - ich rozpoznawaniu oraz radzeniu sobie z nimi w trudnych

sytuacjach. Ponadto omówiono w nim zasady bezpiecznego korzystania z Internetu

Informacje dodatkowe o Dojrzewanie. Podręcznik dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2024-09-03
Kategoria: Pedagogika

Tagi: Kształcenie uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi Kształcenie uczniów z problemami w nauce For people with learning / communication difficulties Relating to preteen / tween years Relating to adolescence / teenage years Relating to adulthood

Kup książkę Dojrzewanie. Podręcznik dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

Karty demonstracyjne. Listopad. Materiały edukacyjno-terapeutyczne
Małgorzata Krukowska0
Okładka ksiązki - Karty demonstracyjne. Listopad. Materiały edukacyjno-terapeutyczne

Karty demonstracyjne to propozycja pomocy dydaktycznej dla nauczycieli, pedagogów i terapeutów pracujących z uczniami niepełnosprawnymi intelektualnie...

Mój rok. Część 2. Karty pracy dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną
Małgorzata Krukowska0
Okładka ksiązki - Mój rok. Część 2. Karty pracy dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną

Karty pracy przeznaczone są dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym, ze sprzężeniami oraz mających trudności...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk