Słownik terminologii politycznej i społecznej jest wyrazem tendencji wydawniczej do dotrzymania kroku rozwojowi współczesnych stosunków międzynarodowych. Rozwój kontaktów między Polską a Francją wymaga przygotowania odpowiednich narzędzi pracy, ułatwiających szeroką wymanę poglądów i doświadczeń. Publikacja niniejsza jest właśnie jednym z tak rzadkich u nas narzędzi pracy w dziedzinie nauk społecznych i polityki międzynarodowej. Jest to kompendium terminologiczne, którego zadaniem jest dostarczenie niezbędnych wyrazów, zwrotów i wyrażeń przyjętych w stosunkach politycznych i społecznych w obrocie dówch języjów: francuskiego i polskiego. Słownik ten jest wyraźnie adresowany do wszystkich, którzy tej terminologii potrzebują, a więc polityków, działaczy społecznych, pracowników nauki i studentów, prawników ekonomistów i socjologów, pracwoników służb zagranicznych, pracy, radia, telewizji i oczywiście do tłumaczy. Zaspokaja on wzrastające zainteresowanie wielu grup odbiorców i jest niezbędny, szczególnie w okresie rozwoju stosunków między Polską a Francją
Informacje dodatkowe o Francusko-polski słownik terminologii politycznej i społecznej:
Wydawnictwo: Zakamycze Kantor Wydawniczy
Data wydania: b.d