"Fireworks 4. Biblia" jest kompletnym opisem programu Macromedia Fireworks 4. Na płycie CD-ROM dołączonej do książki znajduje się w pełni funkcjonalna 30-dniowa wersja Fireworks. W książce opisane zostały wersje Fireworks 4 przeznaczone na użytek platformy Windows i MacOS.
Przeczytanie książki rozdział po rozdziale zmieni żółtodzioba w zupełnie opierzonego profesjonalistę. Można też potraktować tę książkę jako podręczny leksykon i wyszukiwać w niej potrzebne w danej chwili informacje. W celu ułatwienia takiego korzystania z tej publikacji została ona podzielona na siedem głównych części, a każda z nich jest poświęcona odrębnemu tematowi. Po zapoznaniu się z Fireworks można w trakcie pracy wybiórczo korzystać z poszczególnych rozdziałów i poszerzać w ten sposób swój zasób wiedzy.
Początkowe rozdziały książki poświęcone są podstawowym cechom programu, a w każdym z nich opisane zostały poszczególne kroki pozwalające na wykonanie określonego zadania. W późniejszych rozdziałach można natrafić na ramki zatytułowane "Techniki Fireworks". Są to instrukcje "krok po kroku" wyjaśniające poszczególne techniki wykorzystywane w projektowaniu dla Internetu, na przykład używanie maski w celu dodania ramki do obrazka. Techniki Fireworks można także stosować jako podstawy do realizacji własnych pomysłów.
Uruchamiając Fireworks w trakcie czytania, trzeba koniecznie włożyć do swojego komputera dołączoną do książki płytę CD-ROM. Jest ona integralną częścią książki i zawiera wiele tekstur, gradientów i szablonów HTML Fireworks oraz wersje testowe popularnych programów.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2002-04-24