Film, marzec (03) 2013

Tom 0 cyklu Miesięcznik Film

W numerze między innymi:
- Kraina Oz i Czarownice. Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams a artykule "Historia czerwonego pantofelka".
- Piłka nożna na ekranie a artykule "Dumni po porażce!"
- Wywiady: z Marią Sadowską, Guillermo Del Toro,
- Słońce zachodzi nad Bollywood" czyli nowe kino indyjskie.
- "Hollywood to nie Ameryka" - artykuł o hollywoodzkich wytwórniach.
- Pożegnanie Lucyny Winnickiej.
- Recenzje najnowszych filmów, premiery kinowe, zapowiedzi.
- Omówienia wybranych soundtracków oraz książek.
- "Zapomniany Anioł" czyli rzecz o serialu opartym na życiu piosenkarki Anny German.

Informacje dodatkowe o Film, marzec (03) 2013:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2013-03-01
Kategoria: b.d
ISBN: 0137-463X

Tagi: film Film i kino

Kup książkę Film, marzec (03) 2013

Film, marzec (03) 2013 - opinie o książce

Kolejny numer FILMU ze zmianami, choć te już tak się nie rzucają w oczy jak poprzednie. W tym numerze z pewnością na plus jet artykuł o zmieniającym się kinie bollywoodzkim. Kinie, w którym nadchodzi nowe: gdzie taniec przeplatający lukrowaną historię miłosną zaczyna być coraz częściej (i chętniej) zastępowany przez historie dramatyczne o prawdziwych ludzkich losem.
Polecam szczególnie artykuł o wytwórniach hollywoodzkich. Można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, nie chcąc wiele zdradzać odsyłam do artykułu: "Hollywood to nie Ameryka".
Również na plus zasługuje artykuł o przekraczaniu granic zatytułowany "Siostry od rozkoszy" - przedstawia produkcje filmowe, które traktują o rozpustnych zakonnicach.

Z wywiadów na plus zasługuje ten z Marią Sadowską, która opowiada w nim głównie o "Dniu Kobiet" - filmie, który wyreżyserowała. Wywiad z Joanną Moro - odtwórczynią roli Anny German w serialu o piosenkarce należy również do tych, który mnie osobiście najbardziej zainteresował.

Nowinką od tego numeru jest ostatnia strona, gdzie umieszczony jest "Dyptyk Tyndyka". Ciekawy to pomysł z zamieszczaniem oryginalnych fotografii ze znanymi ludźmi.
Dział "Kino-Echo" w tym numerze przedstawia ciekawy temat powstawania pierwszych filmów dźwiękowych oraz przybliża mało znaną acz ciekawą powstać polskiego kina - przedwcześnie zmarłą Annę Czapnik, będącą u progu kariery, którą przerwała niespodziewana śmierć.

Jednakże, aby nie było tak słodko muszę wspomnieć o minusach. W tym numerze dla mnie było ich mniej. Nie wiem czemu, ale zawsze czepiam się artykułów poświęconych seriali. Po prostu "nie leżą mi". Wolę czytać w FILMIE artykuły na miarę tego interesującego - o wytwórniach filmowych, czy też tego o powstawaniu filmach dźwiękowych w sekcji "Kino-Echo". Choć prawdę powiedziawszy w tym numerze i tak mniej poświęcono miejsca serialom, niż w poprzednich. I oby jak najczęściej w takiej ilości.

Film, kwiecień (04) 2013
Redakcja miesięcznika Film0
Okładka ksiązki - Film, kwiecień (04) 2013

W numerze między innymi:- Wielka prosta Katarzyny Herman.- Premiery i nowe sezony seriali, którymi będzie żył świat w tym roku.- Słodkie cukiereczki...

Film, marzec (03) 2009
Redakcja miesięcznika Film0