Filiżanka kawy

Nowele jednej z najpopularniejszych pisarek południowokoreańskich, w roku 1993 nominowanej do literackiej Nagrody Nobla, ukazujące pole psychologicznej obserwacji ludzkich postaw i zachowań w obliczu nowych sytuacji życiowych. Bohaterowie opowiadań pochodzą z różnych warstw społecznych, reprezentują różny światopogląd i uwikłani są w kłopoty zarówno bytowej, jak i psychologicznej natury.

[Dialog Warszawa 1997, wyd. I]

Informacje dodatkowe o Filiżanka kawy:

Data wydania: 1997 (data przybliżona)
Język oryginału: Koreański

Kup książkę Filiżanka kawy

Filiżanka kawy - opinie o książce

" [...] Kawa sma­ku­je bar­dzo róż­nie, w za­leż­no­ści od na­czy­nia, w jakim się ją po­da­je. [...]"

"Filiżanka kawy" to zbiór nowel koreańskiej pisarki Han Malsuk. Autorka stworzyła osiem wyjątkowych historii,
które warto przeczytać. Wszystko, co obce nas przyciąga, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po tę książkę.
Niektóre opowiadania przypadły mi do gustu, a inne troszkę mniej.
Chcecie poznać Koreę widzianą oczyma Han Malsuk, to śmiało sięgnijcie po "Filiżankę kawy".
Autorka porusza bardzo ważne tematy związane między innymi z zamążpójściem kobiet w Korei.
W pierwszej noweli poznacie Li Hjejong, która parzy idealną kawę. Uwielbia kupować maleńkie filiżanki. Wytłumaczy wam, jaki ich kolor najbardziej pasuje do danej pory dnia. Wszyscy namawiają ją do ślubu z bogatym mężczyzną. Co zrobi ta bohaterka? Czy pójdzie za głosem serca, czy raczej posłucha innych?
Druga historia jest o Jo-ok. Jej ciotka bardzo ją irytuje, mnie zresztą też. Narzeka na wybór drugiej połówki jej i dzieci rodzeństwa Jo-ok. Czy ktoś jej posłucha? Dlaczego ciotka tak bardzo nienawidzi obcokrajowców? Jo-ok prowadzi sklep jubilerski i gra na pianinie. Jak potoczyło się jej życie? Czy jest zadowolona? Czy pochodzenie ma znaczenie?
Trzecia opowieść poznacie panią Kang i jej córkę Kjong­suk. Czy miłość Kjongsuk i Hy­iczhola przetrwa? Co czeka tę parę?
Czwarta nowela przedstawia niewiernego męża, Im Theho. Czy przyzna się, żonie do zdrady? Co zrobią jego żona i kochanka?
Przedostatnia opowieść wywołała we mnie przerażenie. Nie mogłam pojąć zachowania głównej bohaterki. Zastanawiałam się, czy tak postępuje prawdziwa kobieta.
Resztę krótkich nowel poznacie sami, czytając "Filiżankę kawy".
Jeżeli interesuje was odmienne podejście do życia i kultura Korei, to śmiało sięgnijcie po tę lekturę. Zobaczcie, jak wyglądał świat w Korei.
Kawę pijecie w kubku, szklance czy filiżance?

Ps.
Chętnie sięgnę po inne opowiadania tej autorki." [...] Kawa sma­ku­je bar­dzo róż­nie, w za­leż­no­ści od na­czy­nia, w jakim się ją po­da­je. [...]"

Niektóre opowiadania przypadły mi do gustu, a inne troszkę mniej.

Resztę krótkich nowel poznacie sami, czytając "Filiżankę kawy".

Kawę pijecie w kubku, szklance czy filiżance?

Ps.

Chętnie sięgnę po inne opowiadania tej autorki.

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska