Album prezentuje dwadzieścia pięć miejsc w naszym kraju, którychuroda, malowniczość, niepowtarzalna atmosfera albo unikatowe waloryhistoryczne czy przyrodnicze sprawiają, że są to miejsca fascynujące.Znajdziemy w nim zarówno miejsca bardzo znane, tłumnie odwiedzaneprzez turystów, jak np. Kazimierz Dolny, Stare Miasto w Krakowie,Toruniu czy Warszawie, ale też takie, które dopiero zaczynamyodkrywać, jak Park Mużakowski, Zalipie czy Bagna Biebrzańskie.Album przedstawia również dwadzieścia trzy dzieła polskiej architekturypowstałe na przestrzeni wieków. Są wśród nich budowle pełniące funkcje reprezentacyjne (np. Wawel), mieszkalne (np. Antonin),obronne (np. Książ), kulturalne i oświatowe (np. BibliotekaUniwersytecka w Warszawie), użytkowe (np. sopockie molo), są teżświątynie różnych wyznań (np. kościół Mariacki w Krakowie, ewangelickieKościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy, meczety w Bohonikachi Kruszynianach). Wiele obiektów zaprezentowanych na kartachniniejszego albumu na trwałe wpisało się w polski pejzaż. Oboknich są również i takie, które budzą kontrowersje ze względu na ichgenezę czy formę architektoniczną (Pałac Kultury i Nauki w Warszawie,sanktuarium w Licheniu).
Informacje dodatkowe o Fascynująca Polska:
Wydawnictwo: Videograf Edukacja