Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy (film + książka)

"Excentrycy" to niezwykła historia jazzmana (Maciej Stuhr),który u schyłku lat 50. XX powraca z Anglii do Polski. Wraz z grupą ekscentrycznych muzyków zakłada swingowy big-band. Gwiazdą zespołu zostaje Modesta (Natalia Rybicka),wspólnie odnoszą wielki sukces.

Muzyk szybko traci głowę dla uwodzicielskiej i tajemniczej femme fatale. Wkrótce zaczyna ich łączyć gorący romans. Jako król i królowa swingu ruszają w trasę koncertową po Polsce, a ich życie zaczyna przypominać hollywoodzki film. Czy uczucie okaże się prawdziwe?

Informacje dodatkowe o Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy (film + książka):

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2016-05-20
Kategoria: Muzyka, film

Tagi: film kino Film i kino

Kup książkę Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy (film + książka)

Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy (film + książka) - opinie o książce

Avatar użytkownika - Booka_Boo
Booka_Boo
Przeczytane:2022-12-25, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, Ukończone w roku 2022, Film + książka,

Książkowy dodatek do filmu "Ekscentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy" oprócz ładnych, barwnych kadrów zawiera też: zarys fabuły filmu oraz wywiady z reżyserem Januszem Majewskim i odtwórcami głównych ról, czyli Maciejem Stuhrem i Natalią Rybicką. Wywiady te czyta się szybko, gdyż nie są długie, co jest zrozumiałe dla tej formy opracowania. Jednakże troszkę mało w nim problematyki filmu. A ja, jak wiadomo, cenię w tego typu dodatkach merytoryczny przekaz na temat produkcji. Tutaj można nieco poczytać o tym w przedstawionych wywiadach, ale po ich lekturze zauważyłam, że bardziej skupiono się na porozmawianiu z twórcami o wspólnej pracy ze sobą na planie oraz zadano każdej z tych osób to samo pytanie o podtytuł filmu. To sprawiło wrażenie, jakby ten tytuł był w tym wszystkim najważniejszy.

Ocena książki: 5/10
Ocena filmu: /10

Opinia opublikowana na moim blogu:

Perełka 131 - Siedem pragnień
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Perełka 131 - Siedem pragnień

Pragniemy wielu rzeczy, ale w tej "Perełce" chodzi o takie pragnienia, które nadają wartość naszemu życiu....

O fizyce i innych naukach ścisłych w Wilnie, Toruniu i gdzie indziej
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - O fizyce i innych naukach ścisłych w Wilnie, Toruniu i gdzie indziej

Rozmowy z profesorami Kazimierzem Antonowiczem, Wilhelminą Iwanowską, Leonem Jeśmanowiczem, Jerzym Rayskim...

Kyle
T.M. Piro