Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem "Ewa gotuje". Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które określam wspólnym mianem "ulubione". Znalazły się w niej przepisy na znakomite przystawki, zupy, dania główne i desery. Życzę nie tylko miłej lektury, ale też- a może powinnam napisać przede wszystkim- smacznego.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2012-02-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 168
Tytuł oryginału: Ewa gotuje. Ulubione
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:fotografie
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego "Ewa gotuje" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie...
Po "Sałatkach" i "Ciastach" przyszedł czas na... "Obiady". Taki właśnie tytuł nosi najnowsza książka Ewy Wachowicz, producentki telewizyjnej i dziennikarki...
Przeczytane:2017-03-08, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Autorka książki pt. ,,Ewa Gotuje ulubione" zaprasza każdego czytelnika do poznania swoich ulubionych dań, przystawek , zup i ciast.
Dania zamieszczone w tej książce sporządzane szybko oraz cieszą się ogromną popularnością np. dania z makaronem, warzywa . Zdrowa kuchnia to poczucie konkretnego smaku i rozkoszowania się nim w przyrządzonych potrawach.
Książka składa się z IV rozdziałów następującej treści:
I: Dobry początek: Domowa mieszanka przypraw, mozzarella z pomidorami, miętowa sałatka z arbuza i sera feta, domowy chrzan, chrzan z jajkiem, pasztet z selera, chleb owsiany, śledź pod pierzynką, szparagi z szynką i parmezanem, sałatka z cykorii.
II: Na głębokim talerzu: Domowy rosół z makaronem, zupa z porów, zupa ziemniaczana inaczej, krem z dyni, zupa krem z zielonej sałaty, krem z pieczonej papryki, krupnik na żeberkach wieprzowych, krem z zielonego groszku, krem z soczewicy, krem z pieczonych pomidorów
III: Drugie, czyli główne danie: Makaron gryczany, pesto, kaczka w sosie winnym, kogut z kopytkami, gołąbki w żurku, gęsie nóżki, ryba słodko - kwaśna , krokiety z kapustą i grzybami, łosoś w bekonie, pierogi z kaszą, ryż z jabłkami, polędwiczki w miodzie, golonka w kapuście, jagnięcina z grilla, karkówka i indyk z rusztu, golonka w kapuście, polędwiczki w miodzie, szaszłyki z suszoną śliwką.
IV: Mój słodki świat: placek ze śliwkami, drożdżówka sypana, chlebaki drożdżowe, szarlotka, szybkie ciasto bez pieczenia, ciasto na maślance, Tort chałwowy , placek królewski, sernik z żurawiną, sernik na czekoladowym spodzie, cappuccino, raffaello, rurki z kremem, ciasteczka słoneczka, ciasteczka marchewkowe, ciasteczka owsiane z żurawiną, bułeczki maślane, omlety, rogaliki z marmoladą, jabłkowy przysmak, sorbet na kilka sposobów.
Elementem wzmacniającym jakość bardzo dobrze przyrządzonych potraw jest dodanie przypraw- bazylia. Pani Ewa zwraca uwagę na podawanie posiłków , estetykę , sposób podania.
Nowością w książce jest rozdział poświęcony ,kuchni śródziemnomorskiej.
Czytelnik na nowo odkryje swoje ulubione dania ,dowie się nowych informacji kulinarnych na temat tych dań, które stanowią fascynację autorki.
Danie, które zwróciło moją szczególną uwagę to szaszłyki z suszoną śliwką.
Cenne porady udzielone przez Panią Ewę stanowią wskazówkę ,która udoskonali dany ulubiony przepis czytelnika.
Zachęcam do przeczytania tej książki, ponieważ :
- Dania są proste do wykonania.
- Produkty do przyrządzenia potraw są dostępne w asortymentach sklepowych.
Zdjęcia tychże ulubionych potraw zachęcają do ich przyrządzenia.
Książka zawiera 200 stron, twarda oprawa.