,,Książka Piotra Mirochy jest monografią interdyscyplinarną, metodologicznie nawiązującą do językoznawstwa (zwłaszcza socjolingwistyki), kulturoznawstwa, historii, antropologii kulturowej, politologii i filozofii. Podstawę materiałową stanowi prawie 20 000 artykułów z dzienników chorwackich (,,Novi list", ,,Večernji list") i serbskich (,,Politika", ,,Danas"). Stosując metodologię korpusową, Autor na podstawie tego materiału przeanalizował profile znaczeniowe Europy w chorwackich i serbskich dyskursach medialnych. [...] Monografia powinna zainteresować przedstawicieli różnych nauk humanistycznych".

prof. em. dr hab. Tadeusz Lewaszkiewicz Instytut Filologii Polskiej UAM

Piotr Mirocha - filolog slawista, pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wśród jego zainteresowań badawczych znajduje się korpusowa i semiotyczna analiza dyskursów politycznych Europy Południowo-Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych reprezentacji Europy i europejskości w mediach chorwackich i serbskich. Jest autorem artykułów naukowych i rozdziałów w monografiach poświęconych chorwackim i serbskim dyskursom politycznym XIX, XX i XXI wieku (wczesnemu nacjonalizmowi serbskiemu, ideologii socjalistycznej Jugosławii, integracji europejskiej).

Informacje dodatkowe o Europa i jej profile znaczeniowe w chorwackich i serbskich dyskursach medialnych (2007-2017):

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2022-12-15
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Europa i jej profile znaczeniowe w chorwackich i serbskich dyskursach medialnych (2007-2017)