Etyka, śmierć i transplantacje

Transplantologia jest dziedziną medycyny wciąż jeszcze budzącą wiele etycznych kontrowersji i sporów. Otacza ją też aura tajemniczości, a czasem grozy. Wystarczy wspomnieć film Michaela Crichtona Coma z 1978 roku eksploatujący ,,miejską legendę" o uśmiercaniu przez lekarzy zdrowych pacjentów w celu pobierania od nich narządów. W sposób groteskowo-humorystyczny odnosi się do transplantologii film Andrzeja Wajdy Przekładaniec z roku 1968.

Transplantolodzy cieszą się uznaniem społecznym i często - jak Zbigniew Religa u nas czy Christiaan Barnard na świecie - są również autorytetami moralnymi. Jednocześnie, jak pokazuje przykład sprawy ,,doktora G.", łatwo wzbudzić społeczną nieufność wobec przeszczepów i transplantologów, a także nasilić odwołania do wspomnianej ,,miejskiej legendy". Wpływ tej negatywnej otoczki wokół transplantologii może zminimalizować rzetelna edukacja obywateli, w tym również samych lekarzy. Jej podstawę stanowią prace naukowe wiarygodnie omawiające oprócz medycznych także etyczne i filozoficzne aspekty transplantologii. Publikacja autorstwa Piotra Nowaka, moim zdaniem, bez wątpienia należy do takich prac.

Fragment recenzji dra hab. Kazimierza Szewczyka,

emerytowanego profesora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Piotr Grzegorz Nowak - adiunkt w Zakładzie Badań nad Etyką Zawodową Instytutu Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Bioetycznego. Przedmiotem jego zainteresowań badawczych są problemy etyczne związane z przeszczepianiem i alokacją narządów oraz inne zagadnienia z zakresu etyki stosowanej.

Informacje dodatkowe o Etyka, śmierć i transplantacje:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2019-01-09
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: bóg Chirurgia

Kup książkę Etyka, śmierć i transplantacje

Etyka, śmierć i transplantacje - opinie o książce

Normatywne aspekty terapii zaawansowanych
Piotr Grzegorz Nowak0
Okładka ksiązki - Normatywne aspekty terapii zaawansowanych

Tytuł przedstawianej monografii sygnalizuje, że jej przedmiotem są ,,normatywne" - czyli etyczne i prawne - aspekty ,,terapii zaawansowanej", obejmującej...

Kyle
T.M. Piro