Erich Maria Remarque. Ostatni romantyk

Kim był Remarque, autor Na Zachodzie bez zmian i Łuku Triumfalnego? Jego życie splatało się z burzliwymi wydarzeniami XX wieku. Siedział w okopach I wojny światowej, borykał się z bezrobociem podczas galopującej inflacji w czasach Republiki Weimarskiej, należał do bohemy artystycznej Berlina epoki kabaretów i swobody obyczajowej, musiał uciec z Niemiec po dojściu Hitlera do władzy. Jego późniejsze losy emigranta w Hollywood i Nowym Jorku, a po wojnie w Szwajcarii są równie barwne. Doszedł do wszystkiego własną pracą – choć urodził się w ubogiej rodzinie, stał się znawcą sztuki, właścicielem jednej z najcenniejszych kolekcji w Europie oraz autorem powieści, które przyniosły mu majątek, sławę i rzesze czytelników. Był związany z najpiękniejszymi i najbardziej pożądanymi kobietami, Marleną Dietrich, Gretą Garbo, Dolores del Rio, Maureen O’Sullivan (Jane z filmów o Tarzanie), tragicznie zmarłą Lupe Velez, dwukrotną laureatką Oscara Luise Rainer i Paulette Goddard, która została jego drugą żoną. Pod fasadą człowieka sukcesu krył się znękany człowiek, prześladowany z powodu najsłynniejszej powieści antywojennej wszech czasów – Na Zachodzie bez zmian, rozgoryczony uchodźca z Niemiec, które kochał, zdradzany mąż, brat poczuwający się do winy za tragiczny los siostry.

Informacje dodatkowe o Erich Maria Remarque. Ostatni romantyk:

Wydawnictwo: Iskry