Epitafium na śmierć rock

Książka Franciszka Walickiego to opowieść z pierwszej ręki napisana przez człowieka, który nie bez kozery, nazywany jest Ojcem Polskiego Rock'n'Rolla. To fascynująca, nie pozbawiona refleksji, podróż przez czasy, których już nie ma, a które ukształtowały naszą rzeczywistość. To opowieść osobowości, której korzenie sięgają kresowej arystokracji, kształtowanej w wileńskim gimnazjum, ekskluzywnym liceum w Rydzynie i przedwojennej Szkole Morskiej. To historia oficera Marynarki Wojennej, dziennikarza i animatora kultury, który organizował pierwsze polskie festiwale jazzowe i pierwsze dyskoteki, a przede wszystkim, który ma na sumieniu przeflancowanie na nasz grunt rock'n'rolla, zwanego big-beatem. To on założył i kierował zespołami: Rhythm'n'Blues, Czerwono- i Niebiesko-Czarni, Breakout i SBB. To on odkrył talenty: Czesława Niemena, Michała Burano, Krzysztofa Klenczona, Ady Rusowicz, Wojciecha Kordy i całej plejady gwiazd Polskiej estrady.

Franciszek Walicki, bez zbędnego sentymentalizmu, wspomina Wilno swej młodości i dziewiczy rejs "Daru Pomorza" przez Atlantyk. Odkrywa meandry wojennych życiorysów i opowiada jak to starał się naprawiać jedynie słuszny ustrój sprawiedliwości społecznej. Snuje zdystansowaną opowieść o zdarzeniach, których był nie tylko świadkiem, ale w wielu przypadkach inicjatorem lub pomysłodawcą.

Epitafium na śmierć rock'n'rolla to książka zarówno dla czytelników, dla których hasła: Niemen, Non-Stop, Breakout, Musicorama, SBB czy Jazz Jamboree, nie sąpustym dźwiękiem, ale też dla wielbcieli alternatywy i rapu, którzy odkrywają dopiero muzykę i sztukę lat 60-tych ubiegłego wieku. Obowiązkowa pozycja dla pokoleń wychowanych zarówno na Jarocinie i Trójce, jak i na Studiu Rytm, Radiu Luxemburg czy programach "This is Jazz".

Informacje dodatkowe o Epitafium na śmierć rock:

Data wydania: 2012-09-18
Kategoria: Muzyka, film

Kup książkę Epitafium na śmierć rock

Epitafium na śmierć rock - opinie o książce

Avatar użytkownika - Karolina87
Karolina87
Przeczytane:2016-03-06, Ocena: 6, Przeczytałam, Czytam regularnie w 2016 roku, Do kupna,
Genialna. Uczy, bawi,...wzrusza. Fantastyczna opowieść genialnego człowieka napisane w wieku 92 lat, którego już niestety nie ma wśród nas. Lektura obowiązkowa dla każdego zainteresowanego muzyką. :)