Kochaj mnie jutro zamyka cykl o Ellingu, który wedle wszelkiego prawdopodobieństwa zasili szeregi nieśmiertelnych bohaterów literackich.
W tym tomie, luźno powiązanym z poprzednimi, Elling znowu doświadcza,
że rzeczywistość wymyka mu się z rąk. Teraz jednak poszukuje miłości. Wybranka jego serca - jeśli mu wierzyć - ma na imię Eliza. Pracuje w budce
z kiełbaskami a jej brązowe oczy mienią się paskami złota.
Ponownie doskonale napisana książka o przyjaźni, inności oraz przystosowywaniu się do świata. Kolejny raz świetnie opowiedziana historia
o życiu, powolnej nauce korzystania z dotąd niedostępnego i nie do końca znanego świata, o walce z samym sobą, o marności materializmu i ślepej pogoni za szczęśliwością.
„ Pozostaje jedynie się poddać... Jak poprzednio książce przydaje wdzięku ta szczególna autorska mieszanina naiwności, mędrkowania i szaleństwa. Poza tym jest czarownie zabawna, choć jak zawsze w przypadku prawdziwego humoru, także ten zawiera poważny podtekst. Wprowadza równowagę tam, gdzie przeważają samotność i desperacja.”
Oystein Rottem w „Dagbladet”
Film Elling, w reżyserii Pettera Naessa, był w 2002 roku nominowany do Oscara. W Polsce został uznany za najlepszy film 18. Warszawskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego, zdobywając nagrodę publiczności.
Informacje dodatkowe o Elling kochaj mnie jutro:
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: b.d