Elisabeth Costello

Inne wydania:

Kim jesteś, Elizabeth Costello?

Matka, siostra, kochanka, pisarka, Australijka.

Niekonwencjonalna starsza pani. Kontrowersyjna wykładowczyni o ciętym języku.

Zatroskana kondycją świata i pochylająca się nad losem zwierząt świadoma siebie kobieta.

Najbardziej rozpoznawalna postać stworzona przez J.M. Coetzee'go, uznana za jego porte-parole.

Przełamująca granice gatunków Elizabeth Costello od ponad dwudziestu lat prowokuje i inspiruje, wymykając się jednoznacznym ocenom. Obok tej książki nie sposób przejść obojętnie.

Informacje dodatkowe o Elisabeth Costello:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-08-14

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Elisabeth Costello

Elisabeth Costello - opinie o książce

Książka, która nieco skojarzyła mi się z "Prowadź swój pług przez kości umarłych" Olgi Tokarczuk. Zwłaszcza, że obie te książki czytałam jedna po drugiej. Obie główne bohaterki są już niemłode i walczą o prawa zwierząt, choć w odmienny sposób. Elizabeth Costello jest uznaną pisarką, która wygłasza wykłady na uniwersytetach. Jednakże i w tym przypadku można mówić o pewnej podwójnej moralności postaci (o Janinie pisałam recenzując "Prowadź..."). Otóż Elizabeth jest wegetarianką, brzydzącą się mięsożercami. Wszystko pięknie, ale sama stwierdza, iż nie przeszkadza jej to w noszeniu torebki z naturalnej skóry. Prócz tego w obu powieściach przyrównuje się zabijanie zwierząt go holocaustu. Książkę tę można przeczytać, choć mnie niestety nie wciągnęła. Jednakże nie odmawiam jej waloru artystycznego.
Avatar użytkownika - pomarancza22
pomarancza22