Autorka bestsellerowej Ariadny zachwyca kolejnym retellingiem greckiego mitu. Powieść Elektra była nominowana do nagrody Goodreads Choice Awards 2022 w kategorii Best Fantasy.
Opowieść o kapryśnej woli bogów, klątwach i trzech kobietach, które pragną zmienić swoje przeznaczenie
Wojna trojańska zbliża się do końca. Zwycięski Agamemnon już wkrótce przypłynie do domu. Jednak w Mykenach niewiele osób cieszy się z powrotu władcy. Klitajmestra, małżonka króla, zrobi wszystko, by uniknąć losu ciążącego na przeklętym rodzie Arteuszy. Nie chce, by makabryczne czyny jej męża zniszczyły życie i jej.
Przybycie Agamemnona raduje za to jego córkę, Elektrę. Kocha ojca bezgranicznie i pragnie uchronić go przed losem, który szykuje mu matka ze swoim kochankiem. Ale czy siła i odwaga Elektry, w której żyłach płynie krew przodków pełna przemocy i zemsty, wystarczą, by stawić czoło wszechwładnym bogom i okrutnym mężczyznom? Na statku z Agamemnonem przybywa też Kassandra - branka, trojańska księżniczka, potrafiąca przewidywać przyszłość...
Opowieść o kobietach, które kochają, nienawidzą i ranią na równi z mężczyznami.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-02-21
Tytuł oryginału: Electra
Książka jest retellingiem mitologicznym opowiadającym o starożytnej Grecji.
W książce poznajemy historię z trzech perspektyw : Klitajmestry – żony Agamemnona , ich córki Elektry oraz Kassandry – trojańskiej księżniczki, branki, potrafiącej przewidywać przyszłość. Przyszłość w którą nikt nie wierzył, a oto się wydarzyła wojna trojańska..
📚Właśnie w czasie jej trwania toczy się akcja książki, jednak pokazana jest ona z perspektywy nie politycznych potyczek i wojów, ale właśnie oczami tych trzech niewiast.
📚Autorka fantastycznie zbudowała te postacie. Dała im ogrom emocji, dzięki którym rozumiemy ich decyzje(chociaż nie zawsze się z nimi zgadzałam).
Każda z kobiet jest pełna odwagi i obdarzona silnym charakterem, a przede wszystkim nie zgadzająca się z swoim losem. Pragną zmienić swoje przeznaczenie, za wszelką cenę , nie patrząc na konsekwencję swoich czynów. Ale czy przeznaczenie można zmienić?
📚Wątek Klitajmestry i Elektry był dla mnie wyjątkowo ciekawy. Zwłaszcza, że można było go zobaczyć oczami każdej z nich. Ta pierwsza zrozpaczona matka po stracie córki, pragnie zemsty, a nawet zatraca się w tym pragnieniu i Elektra druga z jej córek, która ponad wszystko kocha swojego ojca i przyczynę zgryzoty matki.
📚Jest to bardzo „soczyste” spotkanie z mitologią, czyta się bardzo szybko ze względu na umiejętne budowanie napięcia i brak monotonnych momentów.
Kobiety. Córki. Siostry. Zdrajczynie. Zdradzone. Kochanki. Matki. Ariadna i Fedra, kreteńskie księżniczki i córki króla Minosa, dorastają w pałacu, słysząc...
Przeczytane:2024-05-09, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Od najmłodszych lat uwielbiałam baśnie, legendy przypowieści i oczywiście mity. "Mitologia" Jana Parandowskiego była jedną z moich ulubionych lektur szkolnych. To prawdopodobnie dlatego zainteresowałam się retellingiem "Elektra" autorstwa Jennifer Saint i koniecznie chciałam sprawdzić, jak to smakuje i czy moda na retelling jest tego warta. Zostałam kupiona, bo mam ochotę na więcej takich książek.
Tym bardziej, że autorka swoimi bohaterkami uczyniła kobiety. To one otrzymały własną przestrzeń, wewnętrzną wolność i decyzyjność, co oczywiście niesie za sobą konsekwencje.
Trzy kobiety uwikłane w męską wojnę.
Pycha mężczyzn, potrzeba walki i zaznaczania terytorium, przypłacana jest ofiarą żon, matek i córek.
Akcja powieści rozgrywa się na tle wojny trojańskiej, która trwa ponad 10 lat i pochłonęła wiele istnień.
To jednak kobiety odgrywają tu kluczową rolę, opowiadając dramatyczny przebieg wojny i jej długofalowe skutki. Wojna, której przyczyną była kobieta, a może to jednak tylko pretekst do zniszczenia potężnego miasta. Cóż począć kiedy męskie ego musi zostać zaspokojone.
Czy można było zapobiec tragedii? Według kryteriów mitologii - nie.
Świat mitologiczny podlega fatum, które rządzi wszystkimi - zarówno ludzimi, jak i bogami. Tragizm człowieka to konieczność podejmowania walki z czymś, na co zupełnie nie ma wpływu. Wszelkie działania są bezskuteczne, przyspieszają tylko wypełnienie się przepowiedni.
Bez tragedii się nie obejdzie, los musi się dopełnić, zemsta zaspokoić żądzę odwetu, krew musi wsiąknąć w kamień.
Bohaterkami tego dramatu są: Klitajmestra, siostra Heleny, żona Agamemnona, matka Ifigenii, Chrysotemis, Elektry i Orestesa.
Kasandra, księżniczka Troi, wieszczka, która odrzucając zaloty Apolla, ściągnęła na siebie jego klątwę. Nikt nie słucha i nie wierzy jej przepowiedniom.
Elektra- córka Klitajmestry i Agamemnona.
Przyznam, że śledząc losy tych postaci, przyszło mi na myśl powiedzenie, że punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. W oczach jednych możesz być bohaterem, a w oczach innych wrogiem.
Wbrew pozorom to nie Elektra, gra pierwsze skrzypce w tej powieści, co więcej, Elektra jest najmniej interesująca z bohaterek. To jej matka, Klitajmestra przykuwa uwagę czytelnika swoim cierpieniem i pragnieniem zemsty. Ból po stracie ukochanego dziecka, zamkną ją na inne dzieci. Trawi ją żałoba, która przemienia się w nienawiść i zaślepiającą żądzę zemsty.
Klitajmestra napędza tę historię.
Elektra natomiast nie może zrozumieć matki, oddala się od niej, wybiela ojca, za którym tęskni i wyczekuje jego powrotu. Po latach czekania, planowania zostaje zdradzona i pozbawiona ojca ponownie, najpierw przez wojnę, a potem przez matkę.
Jednak najbardziej tragiczną bohaterką jest Kasandra, która wie, że upadek Troi jest nieunikniony, lecz nikt nie chce słuchać jej przepowiedni. Patrzy, jak jej najbliżsi zostają zniewoleni i giną. Jej dar staje się przekleństwem. Zostaje złamana i pohańbiona. Przeklęta, bo odważyła się powiedzieć Apollo "Nie!".
Jest taki moment, w tej powieści, który sprawił, że wstrzymałam oddech. Zmienił jej początkową dynamikę i sprawił, że historia złapała mnie w swoje szpony i trzymała już do końca. Nie pamiętałam szczegółów wydarzeń towarzyszących wojnie trojańskiej, więc tym bardziej z przyjemnością zanurzyłam się w historię, którą snuje Jennifer Saint.
Jest tu kilka bardzo dramatycznych scen, ból, zagubienie i wiele złych emocji.
Autorka ożywia swoje postacie, daje im emocje, co buduje empatię czytelnika wobec bohaterek.
Mitologia grecka może fascynować. Mity są opowiadane i przetwarzane na nowo. Historie zazwyczaj skupiają się na mężczyznach, kobiety grają role poboczne, ale Jennifer Saint to zmienia, i to mnie urzekło.