Eldorado

20 stycznia w hotelu Sofitel Victoria w centrum Warszawy odbyła się uroczysta premiera książki Eldorado Leny Katlik. Publikacja, która aż w 90% oparta jest na faktach, porusza przekręty wśród byłych piłkarzy i członków PZPN. Opisano w niej naciąganie rodziców dzieci trenujących w szkółkach, seksualne propozycje dla ich matek w zamian za faworyzowanie ich synów i debiut w pierwszej lidze.

Informacje dodatkowe o Eldorado:

Data wydania: 2022-01-20

Tagi: #lenakatlik #eldorado

Kup książkę Eldorado

Eldorado - opinie o książce

Ostatnio słuchałam szokującego audiobooka, który wg internetu w 90% oparty jest na faktach. Czy to jest prawda? Musicie ocenić sami.

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak wyglądają treningi w szkółkach piłkarskich dla dzieci? Na jakiej podstawie ,,profesjonalni" trenerzy wybierają czołowych zawodników?

Ile muszą zapłacić rodzice, żeby ich dziecko mogło grać w pierwszej lidze lub było faworyzowane przez trenera?

Przeraził mnie fakt opisany w książce - niektóre matki zmuszane są do płacenia ciałem tylko po to, żeby ich dzieci miały miejsce w klubie i grały w czołowych meczach. Mam nadzieję, że to jest tylko fikcja literacka. Panowie trenerzy tak się nie robi. Zamiast zajmować się cudzymi kobietami zajmijcie się swoimi żonami!

Trenerzy opisani w tej książce to zwykli naciągacze. Kombinują jak tu za darmo jechać na zgrupowania razem ze swoimi rodzinami. Porażka, że za to płacą rodzice młodych piłkarzy. Z tego co wyczytałam wnioskuję, że co chwilę wyciągają pieniądze od biednych rodziców, a jak nie mają pieniędzy to matki muszą płacić swoimi ciałami. Jak nie zapłacą to ich dzieci nie mają szans na miejsce w klubie. Czy zrobilibyście wszystko, żeby wasze dziecko znalazło się w takim klubie? Ja zabrałabym synka z takiego klubu, jeżeli dostałabym od trenera niemoralne propozycje. Czy matki opisane w książce ulegną prośbą trenerów?

Dzięki ,,Eldorado" możecie dowiedzieć się o przekrętach wśród byłych piłkarzy i członków PZPN.

Wszystkie te tragiczne historie poznajemy dzięki głównej bohaterce i jej synkowi. Monika to samotna matka nastoletniego Tomka. Za wszelką cenę chce spełnić jego marzenia o futbolu. Czy podda się niemoralnym propozycją tylko po to, żeby jej syn został faworyzowany i nie grzał tylko ławki?

Dużo ludzi uwielbia oglądać futbol, jednak mało kto wie jak to wszystko wygląda od środka. Dzięki autorce Lenie Katlik mamy możliwość przyjrzenia się bliżej temu niegodnemu zjawisku.

I co teraz myślicie o ,,profesjonalnych" trenerach?

Zachęcam do przeczytania lub wysłuchania tej książki. Gwarantuję, że będziecie w szoku.

Historia opisana w tej książce wzbudziła we mnie mnóstwo emocji - niekoniecznie tych dobrych. Wg mnie trener, który niegodnie traktuje innych powinien zostać natychmiastowo zwolniony, a za niemoralne propozycje powinien na jakiś czas trafić do więzienia. Wtedy możliwe, że byłoby lepiej w PZPN. Niestety rączka rączkę myje. Trenerzy czują się bezkarni. A najbardziej na tym tracą młodzi piłkarze.

Książka ,,Eldorado" jest godna polecenia.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;