El Narco

Krwawa wojna z kartelami narkotykowymi w Meksyku pochłonęła wciągu ostatnich 5 lat 40 000 ofiar. El Narco piórem dziennikarza, naocznego świadka wydarzeń, opowiada niezwykle sugestywnie o problemie narkotykowym, błędnym kole polityki, potężnych pieniądzach, i kartelach z oddziałami morderców złożonych z tysięcy przestępców, byłych oficerów policji i wojska.

„Nie jest łatwo pisać o tym, co dzieje się podczas pełnej przemocy wojny narkotykowej w Meksyku. Jednak Ioan Grillo podejmuje się nie tylko tego, lecz idzie krok dalej: wyjaśnia, dlaczego El Narco zagraża istnieniu tego pięknego kraju.”

William Booth, szef działu na Meksyk, Amerykę Centralną i Karaiby „Washington Post”

„Do tej pory żadna pozycja nie ukazała pełni grozy wojny narkotykowej i nie zawierała tylu przejmujących opowieści o uwikłanych w nią ludziach. Ioan Grillo w El Narco przygląda sie temu światu z wnikliwością, jaka rzadko zdarza się dziennikarzom. Patrzy na krajobraz tej wojny spojrzeniem szerokim i wrażliwym. Tragedia, którą opisuje Grillo, ma w jego książce bogaty kontekst historyczny i polityczny: można o nią obwiniać nie tylko meksykańskich i latynoamerykańskich polityków, ale również ludzi, którzy tworzą politykę Stanów Zjednoczonych.”

Tim Padgett, kierownik działu Ameryki Łacińskiej magazynu „Time”

Informacje dodatkowe o El Narco:

Wydawnictwo: Remi