Ekonomika integracji europejskiej

Struktura publikacji jest bardzo interesująca, podchodzi bowiem kompleksowo do problemu Unii Gospodarczej i Walutowej biorąc pod uwagę proces tworzenia UGiW, warunki tego, uczestniczące w tym kraje oraz wymóg tworzenia określonych rozwiązań instytucjonalnych i prawnych, poszerzenie unii walutowej. Poza tym w pracy zostały omówione wpływ tworzenia UGiW na stosowane w UE polityki, a także co nie zawsze jest zauważane na konkurencyjność czy procesy koncentracji kapitału. Wiedza nasza (przeciętnego obywatela) na temat euro jest tak ograniczona, ze z wielkim zadowoleniem należy przyjąć każdą próbę doinformowania naszego społeczeństwa o zasadach, jakie towarzysza wprowadzeniu wspólnej waluty i jej działaniu w praktyce. Książka napisana jest dobrym prostym i zrozumiałym językiem. Ma dobra strukturę, nie ograniczająca sie wyłącznie do samej wąsko pojętej UGiW, ale umieszcza całość w szerzej obudowie instytucjonalnej i międzynarodowej. Ze względu na przyszłość ewolucji światowego systemu walutowego publikacje na temat integracji walutowej wydaja sie być ważne i potrzebne. Ta spełnia warunki informacyjne. Jest wyważona pod względem formowania ocen, co oznacza, ze jej dobra stroną jest przedstawianie faktów, a nie ich ocena. Opracowanie jest spójne, logiczne i kompleksowe.\r\n\r\n\r\nZ recenzji Prof. dr hab. Katarzyna Żukrowska

Informacje dodatkowe o Ekonomika integracji europejskiej:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2011-07-08
Kategoria: Edukacyjne
ISBN: 978-83-7587-608-6

Kup książkę Ekonomika integracji europejskiej

Ekonomika integracji europejskiej - opinie o książce