Lektura tej pozycji to najłatwiejszy sposób na przyswojenie sobie trudnego materiału z ekonometrii!Skrypt Tomasza Nowaka to już kolejna pozycja z serii Studentmaks w dziedzinie ekonomii, tym razem skierowana do wszystkich, którzy mają kłopoty z ekonometrią i badaniami operacyjnymi. Praca ma charakter na tyle uniwersalny, że może z niej ko-rzystać każdy, niezależnie od uczelni i kierunku, na jakich studiuje lub wykłada. Sposób prezentacji zagadnień ściśle koresponduje z zamierzonym celem, jakim jest przygotowanie czytelnika do samodzielnego rozwiązywania zadań pojawiających się na kolokwiach zaliczeniowych i egzaminach. Jest to publikacja dydaktyczna, a nie naukowa, autor ogranicza więc wstępy teoretyczne do niezbędnego minimum. Towa-rzyszy natomiast czytelnikowi przy żmudnych obliczeniach, podczas których mogłoby się okazać, że brakuje jakiejś elementarnej wiedzy lub umiejętności matematycznych.Skrypt został napisany swobodną ręką, język jest prosty, można rzec studencki, a dodatkowym urozmaiceniem są zabawne rysunki, niekiedy nawiązujące do treści za-dań. Zastosowano w nim także najnowsze metody przedstawiania graficznego, co sprawia, że trudno znaleźć na rynku pozycję, która prezentuje zadania (szczególnie z zakresu badań operacyjnych) w równie precyzyjny sposób.
Informacje dodatkowe o Ekonometria:
Data wydania: b.d