Echo Jeden

"Początek zupełnie nowej serii Tomka Samojlika!

Tajemniczy nietoperz Echo od lat chroni całą okolicę i jest gotów, by skopać zadek każdemu, kto spróbuje zakłócić spokój mieszkańcom parku. Jednak pewnego dnia niespodziewanie znika. Kto teraz przegoni rzezimieszków? Czy to czas, by założyć własną bandę? Ale jakich mocy potrzeba, by zostać nowym superbohaterem?

Poznajcie nieustraszoną Parkową Ligę Zacnych Mordek: Rudą Irytację, Kolka, Gamę Kawazu, Talpka i Śluzo! A także doświadczonego w walce o porządek Kracha, złowieszczego kocura Harfa i małego, białego nietoperza Niko, który nieustannie pakuje się w kłopoty.

Komiksem „Echo Jeden” Tomasz Samojlik, autor „Ryjówki przeznaczenia”, „To nie jest las dla starych wilków” czy „Wiedźmuna”, zaczyna nową serię, w której znajduje się wszystko to, za co tysiące młodych czytelników pokochały jego komiksy – intrygujący bohaterowie, przygody, poczucie humoru i ciekawostki o przyrodzie! Od teraz fascynujące życie nietoperzy nie będzie miało dla was tajemnic!"

Informacje dodatkowe o Echo Jeden:

Echo Jeden - opinie o książce

Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2025-02-09, Ocena: 5, Przeczytałam,

Każdy zasługuje na obecność superbohatera, który niczym postać z kart komiksu lub też z filmowych kadrów zadba o bezpieczeństwo miejsca, zwanego naszym domem... Ta piękna prawda wybrzmiewa na stronach znakomitego komiksu dla dzieci pt. ,,Echo Jeden", której to autorem jest doskonale nam znany Tomasz Samojlik. Komiks ten ukazał się - bo jakże by inaczej, nakładem zawsze wspaniałej Kultury Gniewu.

Oto park, w którym zamieszkujące go zwierzęta czują się bezpieczne za sprawą ochrony ze strony tajemniczego nietoperza Echo, jak i już leciwego psa Kracha. To oni czuwają nad tym miejscem, a dokładniej rzecz biorąc przeganiają bandy złych kotów, szczurów i innych zwierzęcych nacji. Jednak oto pewnego wieczoru Echo znika bez śladu... Co prawda trwają castingi na nowego superbohaterskiego obrońcę, ale nie idą one zbyt dobrze. A zło nie śpi... Niespodziewanie w centrum wydarzeń znajdzie się pewien młodziutki albinos nietoperz, jak i jego starsza siostra...

Jeśli sięgamy po komiks Tomasza Samojlika to wiemy, że będzie dobrze, ciekawie, mądrze i niezwykle zabawnie. I tak właśnie jest w tej bajkowej opowieści, gdzie przygoda, wartka akcja i świetny humor idą w parze z piękną lekcją - tyleż o zwyczajach poszczególnych zwierząt, co i dobrego wychowania, gdzie jest mowa o przyjaźni, poświęceniu dla innych oraz zawsze ważnym zaufaniu. W efekcie powstał świetny komiks, który zachwyca nas treścią, oczarowuje ilustracyjną szatą oraz porusza pięknymi emocjami.

Mamy przed sobą ciekawą opowieść pełną przygód, śmiechu i scen z udziałem interesujących, zwierzęcych bohaterów, którzy pod nieobecność Echa muszą sami zadbać o swój park. Niektórzy z nich okazują się być niezwykle samolubnymi, inni obojętnymi, ale niektórzy też stają na wysokości zadania, ratując z rąk złych zwierzaków tych, którzy znaleźli się w ich łapach. To dobre tempo akcji, ciekawie budowane napięcie, ale też i lekkość lektury, która wydaje się idealną w przypadku dziecięcego odbiorcy komiksu. To również pierwszy akt tej historii, który zapowiada ciąg dalszy i który obiecuje wiele dobrego na przyszłość.

Akcja, przygoda i humor - to ważne elementy tej komiksowej opowieści, ale jest tu też i moc ciekawie podanej wiedzy na temat życia zwierząt, głównie nietoperzy. To właśnie tu autor przedstawia nam - za pomocą słów i obrazów, zwyczaje nietoperzy, ich naturę i niezwykłe umiejętności jakie się z nią wiążą - na czele z echolokacją. To piękna lekcja przyrody, który czyni ten komiks czymś więcej, aniżeli tylko dobrą, bajkową rozrywką.

Mamy tu także klimatyczne, ładne dla oka, pociągnięte lekką kreską i dość proste w swej postaci rysunki, które idealnie oddają bajkowy, komediowy, ale też i edukacyjny charakter tego komiksu. Oczywiście autor położył tu duży nacisk na warstwę komediową, ale też pięknie prezentują się sami zwierzęcy bohaterowie, obraz parku i wszystko inne, co pojawia się w tych kadrach. Do tego dochodzi ładna, przyjemnie stonowana i idealnie dobrana kolorystyka.

Niniejszy tytuł stanowi sobą kolejną świetną odsłonę serii ,,Krótkie gatki", oferując dobrą zabawę, moc uśmiechu, jak i też cenną lekcję - tyleż mądrego życia, co i przyrody. To również kolejna udana odsłona twórczości Tomasza Samojlika, który należy dziś do grona najlepszych autorów komiksów dla dzieci w naszym kraju. Bo też komiks ten oferuje wszystko to, co dobra, nowoczesna i w pełni bezpieczna komiksowa bajka, winna sobą oferować.

,,Echo Jeden" to komiks, który po prostu warto poznać - dla zaoferowanej rozrywki, dla przesympatycznych bohaterów, dla zawartej tu porcji wiedzy, która może zaskoczyć także i dorosłego czytelnika. I dlatego też z jak największym przekonaniem polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten tytuł.

O rety! Przyroda
Tomasz Samojlik0
Okładka ksiązki - O rety! Przyroda

Książka składa się z 42 tętniących życiem plansz rysunkowych. Niezwykle wciągające, zabawne i pomysłowe rysunki Tomasza Samojlika objaśniają, jak toczy...

Żubr Pompik. Wyprawy. Tom 23. Wszędzie dobrze, ale w puszczy najlepiej
Tomasz Samojlik0
Okładka ksiązki - Żubr Pompik. Wyprawy. Tom 23. Wszędzie dobrze, ale w puszczy najlepiej

Finałowa część serii o wyprawach Żubra Pompika po polskich Parkach Narodowych. Po długiej wyprawie i przeżyciu wielu przygód żubrza rodzina dociera do...