Publikacja zawiera informacje o Pomniku-Mauzoleum przy ul. Ofiar Piaśnicy w Wejherowie, ale również o zbrodni ludobójstwa w Lasach Piaśnickich. O śledztwie IPN w sprawie tej zbrodni rządu niemieckiego mówił ks. Daniel Nowak, inicjator i opiekun sanktuarium narodowo-religijnego w Wejherowie.

Kolejna publikacja, poruszająca ważny temat poświęcona jest ofiarom walk i męczeństwa zniewolonej Ojczyzny w latach 1939-1989. Taki napis widnieje na okładce książki, w szczegółowy sposób opisującej zamysł i symbolikę Bramy Piaśnickiej, nawiązującej zarówno do historii, jak i religii.

Informacje dodatkowe o Ecce patria : Brama Piaśnicka w Wejherowie : pomnik-mauzoleum ofiarom walk i męczeństwa zniewolonej Ojczyzny 1939-1989:

Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka

Kup książkę Ecce patria : Brama Piaśnicka w Wejherowie : pomnik-mauzoleum ofiarom walk i męczeństwa zniewolonej Ojczyzny 1939-1989

Mirosław Lademann0
Okładka ksiązki - W mocy Bożego Ducha : Archidiecezjalny Rok Jubileuszowy Błogosławionych Męczenników Gdańskich : 1939-1999, 2019

Publikacja wydana z okazji Archidiecezjalnego Roku Jubileuszowego Błogosławionych Męczenników Gdańskich (1939-1999, 2019). Zawiera m.in. życiorysy: ks...

Mirosław Lademann0
Okładka ksiązki - Martyrologium kapłańskie Piaśnicy : eksterminacja polskiego duchowieństwa katolickiego w Lesie Piaśnickim 1939

Zbrodnia w Piaśnicy – szereg zbiorowych egzekucji przeprowadzonych przez okupantów niemieckich w lasach piaśnickich w pobliżu Wejherowa. Masowe egzekucje...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;