To jest malutka książeczka. Tak malutka, że mogłaby być kamyczkiem chowanym w kieszeni, zgniecionym kwiatkiem z wianka, skrytym pod łóżkiem pamiętnikiem na kluczyk i kłódeczkę. A jednak z tej malutkiej książeczki dowiesz się rzeczy szczególnej wagi, na przykład dlaczego tajscy policjanci noszą na ramieniu opaski z Hello Kitty i za kogo umarł Elvis Presley. Poznasz różnicę między sikaniem triumfalnym a sikaniem bezwstydnym, na środku ścieżki. Wyruszysz w podróż z Dorotką do Oz, Nabokovem, ciocią z Ameryki i kilkoma martwymi dziewczynkami. Wyobrazisz sobie świat, w którym tampon nie jest przekazywany skrycie niczym twarde narkotyki.
To książeczka o dziewczynkach, a jak mówią - dziewczynki to kapryśność, zmienność, ot, tycia sprawa. Narracją zawiaduje tu więc nieskrępowana dowolność. Autorka dziarsko pędzi przez kolejne wątki, by ujawnić arcyważny fakt: życie dziewczynek to przymierzanie się, udawanie, przemienianie, gra, a za tym ciągłym stawaniem się ukryta jest przepotężna siła.
Dziewczynki Weroniki Murek to zbiór esejów, które wyzwalają tytułowe bohaterki z trujących kulturowych przekonań, że są niepoważne i nic nie znaczą. W błyskotliwej i niesfornej narracji autorka odzyskuje to, co w dziewczynkowatości najcenniejsze: marzenie, które jeszcze przed chwilą zdawało się tylko kaprysem.
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2023-01-18
Kategoria: Inne
Tuż po debiucie pisano o niej, że spadła na polską scenę literacką niby meteoryt. Oryginalność jej wyobraźni, wyczucie dramaturgiczne, a przede wszystkim...
Witajcie w świecie nieokiełznanej wyobraźni i nieskrępowanej swobody literackiej. Oto bohaterowie z piekła rodem, balansujący na granicy jawy i snu, życia...
Przeczytane:2023-01-26, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021, 26 książek 2021, 52 książki 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022,
To jest malutka książeczka o dziewczynkach.
A jak mówię dziewczynki, myślę o kaprysach, sekretach, przebierankach, grach i udawaniu, za którymi kryje się wielka siła. Bo dziewczynki wcale nie są niepoważne. To świat pokazuje ich twarze w krzywym zwierciadle.
Ot, taka Dorotka z krainy Oz. Odważna, mimo swojego dziewczyństwa, przez Holkywood odarta i przebrana w starą- maleńką w czerwonych trzewikach, które wcale nie były czerwone.
Czy taka Anne Frank. Święta- nieświęta, której dzienniki okrojono, by ją odrzeć z kobiecości i pozostawić dzieckiem na wieki. Albo dziewczynka, rosyjska turbo- maszyna, której łzy zmiękczyły największych wrogów.
,,Dziewczynki" to powrót do mojego dzieciństwa. Pełnego skarbów pod szkiełkami, zeszytów z naklejkami, obrazkami fur z gum Turbo, pamiętników, złotych myśli i sekretów.
,,Kto ciekawy, niech wsadzi nos do kawy".
To opowieści znane i nieznane.
Jak ta o Ninie Ługowskiej, czy matce Ma Yan, która z odwagą przekazała francuskiej dziennikarce dzienniki swojej córki, by usłyszał o nich świat. To historyjki o kieszeniach, damskich superbohaterkach komiksów, wróżkach, baletnicach, cheedleaderkach i ..martwych, pięknych dziewczynkach.
Jak Laura Palmer. Pamiętacie niezapomniane ,,Miasteczko Twin Peaks"?
I tak się zastanawiam..
Jaka tak naprawdę jest ta dziewczynka?
Delikatna? Wrażliwa? Naiwna?
Czy może mądra, silna, doskonale wiedząca czego chce i odważna?
Moim zdaniem każdą z tych cech.
Ale przede wszystkim jest człowiekiem.
Jest KIMŚ, bez którego ten świat nie miałby prawa istnieć!
Czytajcie!
Ogromnie polecam.