Wars wciąż ma swoje tajemnice.
Sawa - swoich ulubieńców.
Porwanie nastoletniej córki greckiego magnata rozpoczyna serię dramatycznych wydarzeń. Zakon Cieni ma pośredniczyć w przekazaniu okupu. Na pierwszy rzut oka - prosta sprawa. Tyle że nic nie jest takie, jak się wydaje. A Theo Gorgonos upiera się, że tylko jedna osoba może mu pomóc uratować córkę: Nikita. Nawet Matka Przełożona odradza jej to zlecenie, bo grecki bałagan lubi eskalować.
Tajemnicza przeklęta wyspa, mity greckie i mroczna magia, legendy sprzed stuleci oraz klątwa, która może w każdej chwili zniszczyć życie porwanej dziewczyny... Nikita ma pełne ręce roboty. I szybko się przekonuje, że rodzinne sekrety zabijają nawet wiele pokoleń później.
Czy Madalę Gorgonos da się uratować? I czy będzie wdzięczna za próbę pomocy?
***
Jak dobrze, że są jeszcze na świecie rzeczy pewne - takie jak to, że jak jesień, to Jadowska! Tym razem nasza ulubiona najemniczka Nikita zajmie się sprawą porwania, zmierzy z silnymi, greckimi klątwami i pytaniami o to, czy w każdym człowieku nie czai się przypadkiem odrobina potwora i czy te dwie siły mogą ze sobą koegzystować. ,,Dziewczyna z przeklętej wyspy" to fantastyczna przygoda z kryminalną nutką - ale taka, na którą Autorka pakuje Ci ulubiony kocyk, na wypadek, gdyby zrobiło się zbyt strasznie.
Ewa Cat Mędrzecka, Cat Vloguje
A może by tak przenieść trochę Grecji do Warsa? Jeśli pomyśleliście, że oznacza to dla Nikity wakacje i relaks to nic bardziej mylnego... Chociaż słowo ,,relaks" znaczy coś zupełnie innego w słowniku naszej bohaterki... Więc myślę, ze przeklęta wyspa, greckie mityczne stwory i klątwa (i to nie jedna) wyczerpują dla niej znamiona dobrej zabawy. Nikita i Jadowska w formie! Jak zawsze.
Paweł Truskolaski, @to_ten_truskolaski
Nikita powraca w wielkim stylu! Czas na nową misję, w której nic nie jest takie, jak się wydaje. Czyhające niebezpieczeństwo, pulsująca magia i jedno ,,greckie" nieszczęście... Polecam z całego serca!
Dominika Gołowin @zkotemczytane
Greckie mity, tajemnicze porwanie i nieprzewidywalny ojciec, który zrobi wszystko, by odzyskać córkę, a w tym wszystkim Nikita. To prosty i udany przepis na brawurową historię z nutką ciętego humoru i nieobliczalną magią Warsa i Sawy.
Aleksandra Rosińska, @rosikowe_ksiazki
BIOGRAM
Aneta Jadowska
Pisarka seryjna, wielbicielka kryminalistyki i popkultury. Powołuje do życia silne i wyraziste postaci. Stwarza alternatywne miasta wypełnione magią. Nieustannie knuje intrygi, przyprawiające jej bohaterów o ból głowy. Swobodnie wędruje między fantastyką a kryminałem.
Autorka książkowych serii - Heksalogia o Dorze Wilk, Trylogia Szamańska, Trylogia Nikity, Kroniki Thornu, Kroniki Sąsiedzkie, Klan Koźlaków, Garstki z Ustki, Trylogia Franka i Finki - a także wielu opowiadań (m.in. tych w antologiach: Inne Światy, Harda Horda, Harde Baśnie, Harde Bestie, Inne nieba, Cztery pory magii, Cztery żywioły magii) i komiksu (Przygody małego duchołapa).
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2024-10-31
Nucąc "Burn, burn, burn" Dora podpali świat, by przysmażyć tych, którzy zasłużyli na poznanie ciemnej strony panny Wilk Gdy dawni sprzymierzeńcy...
"Break on through (To the other side)". Nie ma czasu na pierdoły. Oto Dora Wilk - policjantka i wiedźma w jednym. Do obu stron osobowości podchodzi śmiertelnie...
Przeczytane:2024-11-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Pochłonęłam ją w jeden wieczór. Dziękuję Aneto :-)
Nikita dostaje ciekawe zlecenie od greckiego milionera. Córka zleceniodawcy zostaje porwana a porywacze co prawda kontaktują się z ojcem, ale nie zamierzają wcale dziewczyny oddać. Cokolwiek im się kluje w tych pustych łbach, nie mają pojęcia w co sie pakują.