Dzieci z wyspy Saltkrkan

Na wyspie Saltkrakan nie można się nudzić! Przekonuje się o tym rodzina Melkersonów, kiedy po raz pierwszy przyjeżdża tam na wakacje. Roztargniony ojciec i czwórka zwariowanych dzieciaków nie tylko zyskają wspaniałych przyjaciół, lecz także przeżyją mnóstwo przygód. Zarówno zabawnych, jak i czasem bardzo niebezpiecznych... Ale spryt i poczucie humoru pozwolą im wyjść z każdej opresji bez szwanku.

Ta dowcipna, wzruszająca i pełna ciepła opowieść o pięknej wyspie, serdecznych ludziach i niesfornych zwierzętach jest wspaniałą lekturą nie tylko na wakacje. Książka ukazuje się pod nieco zmienionym tytułem, poprzedni brzmiał: "My na wyspie Saltkrakan".

Informacje dodatkowe o Dzieci z wyspy Saltkrkan:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-03-10,

WIĘCEJ ASTRID I DZIECI

Astrid Lindgren to jedna z tych pisarek zajmujących się literaturą dziecięca - jak zresztą wielu innych klasyków - której prace zapewniają doskonałą rozrywkę czytelnikom właściwie w każdym wieku. Nie ważne czy dopiero nauczyliście się czytać (a może wręcz to jeszcze rodzice czytają Wam przed snem), czy też jesteście już starymi wyjadaczami książkowego chleba, każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie. Nawet jeśli nie macie sentymentu do prac autorki. Bo to po prostu dobra, dobrze napisana literatura dla całej rodziny. I takie są też "Dzieci z wyspy Saltkråkan"

Rodzina Melkersonów, pięćdziesięcioletni ojciec i czwórka jego dzieci, przybywają ze Sztokholmu na wyspę Saltkråkan. Wynajęli tu domek, chcą spędzić wakacje… Mężczyzna jest zachwycony tym miejscem, z jego dziećmi różnie to bywa, wszyscy jednak szybko przekonują się w jak niezwykłe miejsce trafili. Spotkają tu ciekawych ludzi, zawiążą przyjaźnie, a także przeżyją wiele niesamowitych przygód.

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/03/dzieci-z-wyspy-saltkrakan-astrid.html

Kati we Włoszech
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Kati we Włoszech

Kati we Włoszech.Na początku lat pięćdziesiątych Astrid Lindgren napisała serię książek o energicznej, lekko postrzelonej, no i oczywiście pełnej radości...

Madika i berbeć z czerwonego wzgórza
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Madika i berbeć z czerwonego wzgórza

Madika i Lisabeth - dwie pełne wdzięku i fantazji dziewczynki - żyją w domu na Czerwcowym Wzgórzu. Pogodna, pełna mądrości opowieść o ich dzieciństwie...