Dzieci Aleksandrii

Egipt, Aleksandria, Kleopatra, Marek Antoniusz Potęga , miłość, sława, bogactwo najwspanialszego z ówczesnych miast, wojna i dramat.

Françoise Chandernagor zgromadziła garść istotnych faktów, by wypełnić luki w historii jednego z najbardziej fascynujących okresów. Autorka pochyla się nad tymi, z których los okrutnie zadrwił, nad dziećmi Kleopatry. Najstarszy, mały faraon Cezarion, zdążył nawet zakosztować władzy. Kto jednak pamięta, że miał trójkę rodzeństwa? Te wychowane pośród złota i purpury dzieci, koronowane, chronione i kochane, nagle ogarnęła wojenna pożoga. Co się z nimi stało, jak potoczyły się losy tej, o której na pewno wiadomo, że przeżyła, Kleopatry Selene?

Barwny obraz z odległej epoki, bohaterowie z krwi i kości, krewcy, emocjonalni i bezpruderyjni. Rzucali wyzwanie światu, chcieli go podbić, pokonani wybrali śmierć. To szczególna, zapierająca dech w piersi powieść. Wspaniały fresk.

Informacje dodatkowe o Dzieci Aleksandrii :

Dzieci Aleksandrii - opinie o książce

Damy Rzymu
Françoise Chandernagor0
Okładka ksiązki - Damy Rzymu

Françoise Chandernagor opiera się na starannie zebranej dokumentacji i tworzy bogate freski, snując opowieść o losach bohaterów wzbogaconą...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;