Dwudziestolecie od kuchni

Ocena: 5.33 (3 głosów)

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. 
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie.



Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. 

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Informacje dodatkowe o Dwudziestolecie od kuchni:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2017-10-11
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-240-4234-0
Liczba stron: 288

więcej

Kup książkę Dwudziestolecie od kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Dwudziestolecie od kuchni - opinie o książce

Ciekawa i fantastyczna książka. Zawiera dużo ciekawostek. Cieszę się, że mogłam ją przeczytać. A na wieść o kursach korzystania z kuchenek gazowych ( aktulanie dziecko umie je odpalić) byłam w szoku. Dzięki takim ciekawostkom książka ma u mnie duży plus. Dodatkowo dowiedziałam się conieco o przedwojennym prowadzeniu domu i technicznych nowinkach ( pierwsze lodówki). Pomocne informacje. 

Link do opinii
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2018-11-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2018,

Jeśli ktoś narzeka, że dziś produkty nie są pełnowartosciowe, to niech sobie poczytają o oszustwach przedwojennych sklepikarzy. Mleko okradano z tłuszczu, odstawiając je na noc i zbierając z niego śmietankę, rozcieńczano je wodą, a gdy przesadzono z iloscią wody, dodawano wtedy krochmalu. Masło mieszano z talkiem i gipsem, herbatę barwiono ołowiem, bowiem często sprzedawano liście herbaciane kilkakrotnie już parzone...

Link do opinii
Inne książki autora
Okupacja od kuchni
Aleksandra Zaprutko-Janicka0
Okładka ksiązki - Okupacja od kuchni

W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie...

Piękno bez konserwantów
Aleksandra Zaprutko-Janicka0
Okładka ksiązki - Piękno bez konserwantów

Fotografie przedwojennych elegantek olśniewają. Żyły niemal przed stuleciem, a przecież prezentują się często lepiej niż my same! Mają pięknie wypielęgnowane...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy