"Duch w sieci. Autobiografia" jest trzymającą w napięciu prawdziwą historię życia Kevina Mitnicka, opowiedzianą jak w klasycznym thrillerze czy powieści szpiegowskiej. Opisuje skomplikowane dzieciństwo Mitnicka, młodość, kiedy – jak wielu kolegów - zaczął włamywać się do systemów telefonicznych, a następnie pasję, jaką okazało się hakowanie na skalę międzynarodową. Krok po kroku obserwujemy kolejne włamania do systemów komputerowych największych korporacji, z FBI włącznie. Kiedy tajne służby rozpoczynają pościg z Mitnickiem, ten z powodzeniem zwodzi ich, manewrując między zabezpieczeniami i tworząc fałszywe tożsamości. Ta "zabawa w kotka i myszkę" trwa latami.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2012-06-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Kevin Mitnick udowodnił, że najsłabszym ogniwem każdego systemu jest człowiek. Jego znajomość nawyków użytkowników i administratorów różnych systemów jest i imponująca.
Może w zakresie bezpieczeństwa wiele się zmieniło, w kwestii podejścia ludzi niewiele.
Mankamentem tej historii jest nieznośna maniera niewiniątka, który nie robił nic złego, a straszne FBI uwzięło się na niego.
Przeczytane:2014-07-03, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2014,