Doug Box o fotografii portretowej. Przewodnik

Każdy portret malowany z przejęciem jest portretem artysty, nie zaś modela. Model jest tylko pobudką, okazją. Nie jego, ale raczej siebie samego malarz ujawnia na płótnie. Oscar Wilde, Portret Doriana Graya

Zdjęcie portretowe wykonane przez artystę, który perfekcyjnie opanował swój warsztat, potrafi poruszyć odbiorcę, wzbudzić zachwyt, śmiech lub łzy. A jednak fotograf, któremu udaje się w pełni wydobyć zalety portretowanej osoby, jest rzadkością. Czas więc, aby ktoś twórczy wypełnił wreszcie tę niszę. Jeśli chcesz dołączyć do elitarnego grona artystów, którzy osiągają zadziwiające rezultaty zarówno w studiu, jak i plenerze, pozwól, by Twoim przewodnikiem został człowiek, który zna ten zawód od podszewki - uznany fotograf i instruktor Douglas Allen Box.

Rozgrzej swój talent do czerwoności i zaufaj inspirującym wskazówkom.

Poznaj sekret korzystnego ustawiania twarzy i wydobywania ekspresji z modeli. Naucz się łączyć pozę z kompozycją w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów. Odkryj techniki dotyczące ustawiania nowożeńców, dzieci, nastolatków i rodzin. Stosuj niezawodne sposoby nawiązywania kontaktu z każdym modelem. Zaznajom się z metodami tworzenia bardziej dynamicznych zdjęć. Dowiedz się, na czym polega pozowanie korekcyjne, pozwalające na wyeliminowanie obaw modeli martwiących się o swój wygląd.

Douglas Allen Box jest profesjonalnym fotografem, specjalizującym się w zdjęciach portretowych oraz ślubnych. Ponadto jest wykładowcą oraz autorem wielu cenionych podręczników fotograficznych. Mieszka w Caldwell w Teksasie.

Informacje dodatkowe o Doug Box o fotografii portretowej. Przewodnik:

Doug Box o fotografii portretowej. Przewodnik - opinie o książce

Avatar użytkownika - kalola
kalola
Przeczytane:2016-02-13, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2016,
Fotografią interesują się w sumie od niedawna. Wcześniej jedynie "pstrykałam" zdjęcia, aż do chwili gdy zrozumiałam że to już mi nie wystarcza. Na początku nauki "prawdziwej" fotografii popełniłam wiele błędów min. zapisałam się na kilka bardzo drogich kursów internetowych, które ostatecznie niewiele mi dały. Gdy w moje ręce wpadła książka Doug Box o fotografii portretowej zrozumiałam jak bardzo błądziłam. Poradnik adresowany jest do początkujących jak i dla średnio zaawansowanych jednak według mnie to początkujący znajdzie tu najwięcej informacji. Autor w prosty sposób tłumaczy zasady kompozycji i ekspozycji w portrecie. Jest to rewelacyjna pozycja dla osób które szukają fachowej wiedzy bez bełkotu typowego dla poradników. Dla mnie okazała się być kopalnią wiedzy przekazaną w o wiele przystępniejszy i ciekawszy sposób niż kursy w których uczestniczyłam.