Dopóki świat się kręci

Szalone lata trzydzieste. Na tle międzywojennego Londynu autorka maluje losy czterech sióstr. Odmienne temperamenty, inne cele, różne wybory życiowe - to wszystko składa się na barwną mozaikę, której urody dodaje nostalgia za minionym, chyba prostszym światem.

Informacje dodatkowe o Dopóki świat się kręci:

Data wydania: 1994-04-08

Kup książkę Dopóki świat się kręci

Dopóki świat się kręci - opinie o książce

Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2016-08-03, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Lata 30-te XX wieku, Londyn, to czasoprzestrzeń, w której toczy się akcja powieści "Dopóki świat się kręci". Bohaterkami powieści są cztery siostry, które chociaż wychowane w jednym domu, posiadają różne charaktery. Często się kłócą, nie do końca akceptują tryb życia, jaki prowadzą pozostałe siostry, ale w trudnych chwilach jednoczą się i stoją za sobą murem. W powieści ścierają się ze sobą tradycja i nowoczesność: z jednej strony wychowanie bardzo religijne, a z drugiej strony rozluźnienie obyczajów, a nawet rozwiązłość. Z jednej strony bogactwo i życie ponad stan, a z drugiej krach na Wall Street i nędza obywateli angielskich, którzy inwestowali swoje pieniądze na giełdzie w Stanach Zjednoczonych. Dzięki małżeństwu Viv, jednej z sióstr, z Carlosem, który był Hiszpanem, dowiadujemy się, jakie role w społeczeństwie hiszpańskim przypisywano mężczyznom, a jakie kobietom. Powieść czyta się szybko i przyjemnie. Warto ją przeczytać dla samej atmosfery, jak panowała w latach 30-tych XX wieku.