Domowe lekcje matematyki

Matematyka jest królową nauk... Tylko jak przekonać o tym dzieci?

Matematyka w szkole podstawowej bywa dla uczniów przyjemnością albo udręką — w zależności od tego, jak dużo z niej rozumieją i na ile przydaje im się w codziennym życiu. Jej podstawy muszą poznać wszyscy, nie tylko młodzi miłośnicy abstrakcji, liczb i łamigłówek. Zdecydowana większość z nich będzie kiedyś zdawać ją na maturze, warto więc zawczasu zadbać o to, by dzieci zrozumiały fundamentalne prawa matematyki, polubiły ją i zaczęły samodzielnie kombinować, jak rozwiązać zadania, a nie jedynie wyuczyć się schematów.

Domowe lekcje matematyki to kontynuacja znakomitej książki Jak tłumaczyć dzieciom matematykę. Poradnik nie tylko dla rodziców. Autorka zamieściła tu scenariusze zajęć, propozycje ćwiczeń i zadań dla uczniów klas IV–VI. Rodzice i nauczyciele znajdą w tej publikacji podstawową wiedzę matematyczną wraz ze szczegółowymi wskazówkami metodycznymi, które ułatwią im wyposażenie dzieci w umiejętność wykonywania działań, badania własności figur czy brył, rozwiązywania zadań tekstowych bez narzucania jedynie słusznej drogi dochodzenia do właściwego wyniku. To wspaniała pozycja dla wszystkich, którzy chcą przekonać swoje latorośle, że matematyka da się rozumieć!

Informacje dodatkowe o Domowe lekcje matematyki:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2016-09-02
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Domowe lekcje matematyki

Jak tłumaczyć dzieciom matematykę. Poradnik nie tylko dla rodziców
Danuta Zaremba0
Okładka ksiązki - Jak tłumaczyć dzieciom matematykę. Poradnik nie tylko dla rodziców

Po co ludzie uczą się matematyki? Żeby uczyć matematyki innych. Hugo Steinhaus Szkolna matematyka nie ma najlepszej prasy. Po zmaganiach z dodawaniem...