Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Ocena: 6 (1 głosów)

Nowatorska książka o leczeniu chorób domowymi przetworami
Nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie całej rodziny. Wystarczyła im mądrość życiowa, która podpowiadała, że dobrze zaopatrzona spiżarnia domowa jest jak najlepsza apteka, bo można z niej czerpać przez cały rok naturalne witaminy i prozdrowotne przetwory przygotowane z sercem.

Nigdy nie zgodzę się, że robienie przetworów to czysta strata czasu, bo przecież sklepowe półki aż uginają się pod ich ciężarem. Kto choć raz posmakował domowych konfitur, dżemów, przecierów, soków czy sałatek, kiszonych ogórków czy kapusty według starych, wypróbowanych przepisów, ten za nic w świecie nie da się przekonać, że podobne można kupić w sklepie.

Przetwory przygotowane w domu to prawdziwa skarbnica zdrowia - i o nich właśnie jest ta książka. Znajdziemy w niej mnóstwo wypróbowanych przepisów na soki, syropy, konfitury, dżemy, powidła, galaretki, wino, nalewki, ocet jabłkowy, sałatki, przeciery, sosy i inne przetwory z najzdrowszych darów natury: kwiatów fiołka, z truskawek, porzeczek, czarnych jagód, poziomek, czereśni, wiśni, płatków i owoców róży, malin, ogórków, pomidorów, papryki, moreli, brzoskwiń, jabłek, śliwek, aronii, winogron, kapusty, żurawiny, czosnku i chrzanu. Każdy przepis Autor opatrzył wyczerpującym komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów, a opracował go w oparciu o wiedzę, doświadczenie i najnowsze zdobycze medycyny.

To nie jest zwykła książka z przepisami. To poradnik, który dostarczy niezbędnej wiedzy na temat walorów zdrowotnych i odżywczych owoców z ogrodów i lasów oraz warzyw.

Zbigniew T. Nowak - znawca roślin leczniczych, od 30 lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapil i zdrowej diety. Autor ponad 50 książek (w tym wielu bestsellerów), ponad 1500 artykułów prasowych i kilkuset audycji radiowych o tej tematyce. Ekspert w popularnym programie „Pytanie na śniadanie” nadawanym wTVP2.

Informacje dodatkowe o Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą:

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Data wydania: 2018-08-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7864-294-7
Liczba stron: 240
Język oryginału: polski

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą - opinie o książce

Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka w książce pt. '' Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą''.

Autor zebrał w swojej książce przepisy na te przetwory, które — jak nas przekonuje — leczą.

Co szczególnie przykuło moją uwagę?

— Przepisy są opatrzone komentarzem dotyczącym zalet odżywczo-leczniczych opisanego przetworu, korzyści w kuchni oraz dobrymi radami przy ich produkcji,

— układ książki opiera się na sezonowości warzyw i owoców, co z pewnością ułatwi korzystanie z książki (rozpoczyna, się od fiołka, a kończy na chrzanie),

— przetwory są wyjątkowe ze względu na bogatą tradycję przygotowywania i walory smakowo-lecznicze,

— ciekawe połączenia produktów np. czarna porzeczka, papierówka i pomarańcza, czarna jagoda i grejpfrut, malina i banan,

— przekonywające i zaciekawiające jednocześnie tytuły rozdziałów np. ''Doceńmy aronię'', ''Róża nie tylko do podziwiania'' itp.

— książka jest napisana w sposób przejrzysty, ma piękne fotografie.

Pan Zbigniew Tomasz Nowak wykorzystuje w swoich przepisach cukier trzcinowy, który można zastąpić białym cukrem.

Jestem przekonana, że każda gospodyni może wybrać z tych receptur coś dla siebie, by zaimponować domownikom, zaskoczyć znajomych, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie najbliższych.

Ja wybieram m.in. dżem z czarnych jagód i grejpfruta, kapustę czerwoną kwaszoną z jabłkami i lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej.

Od siebie dodam przepis na sok z malin ''na surowo''.

W słoju ubijamy maliny (nie płuczemy ich), przykrywamy wygotowaną lnianą ściereczką, po dwóch dniach odciskamy sok, ważymy i na 1 kg soku dajemy 1,4 kg cukru. W emaliowanym garnku lub kamieniaku mieszamy sok z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż się cukier rozpuści. Tę czynność powtarzamy przez kilka dni-do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Polecam tę książkę do kulinarnej kolekcji.

Link do opinii
Inne książki autora
Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie
Zbigniew T. Nowak0
Okładka ksiązki - Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie

Nawet największy zapas antybiotyków i drogich, szeroko dziś reklamowanych syntetyków zgromadzony w domowej apteczce wcale nie zagwarantuje...

Zioła z polskich łąk
Zbigniew T. Nowak 0
Okładka ksiązki - Zioła z polskich łąk

Nasze łąki, pastwiska, miedze i ugory są prawdziwą skarbnicą najwartościowszych leków, które przynoszą ulgę w przeróżnych chorobach. Występują tam w obfitości...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy