Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2016-11-23
"Niektóre rzeczy są zbyt zepsute na to, żeby je można było naprawić. Pozostaje tylko się z nimi pogodzić."
Książka jest świetna, lekko napisana, czyta się z przyjemnością. Akcja dzieje się w Nowym Orleanie w czasach segregacji rasowej, pierwszych próbach protestów ciemnoskórych o godne i równe traktowanie. Dwunastoletnia Libby po śmierci ojca, zostaje porzucona przez matkę do babci, której w życiu na oczy nie widziała. Biedna dziewczynka musiała wiele sama przeżyć, nagle widzi pierwszych służących a zarazem pierwszych czarnoskórych ludzi, musi przełamać lęk przed babcią, która z opowieści matki wydawała się straszną kobietą. Ogólnie ta książka to historia o dorastaniu, dojrzewaniu, przełamywaniu własnych lęków i cierpieniu. Perypetie nie wszystkich bohaterów książki były sielankowe. Książka jest bardzo życiowa, wzruszająca pełna tajemniczych rodzinnych zagadek ale też momentami z humorem. Polecam! Od tej książki trudno się oderwać.
Książkę wygrałam w konkursie co było dla mnie miłym zaskoczeniem. Jest to debiut autorki i muszę przyznać, że udany.Poruszony tu został temat segregacji rasowej, poznaje się w powieści losy Ibby i jej rodziny.
To poruszająca powieść o nawiązywaniu przyjaźni w czasach,które nie były łatwe, bardzo mi się podobało jak autorka opisała relację Ibby z Fannie. Podobało mi się również,że autorka dołączyła rodzinne tajemnice do powieści. To dodało klimatu.
Książkę pochłania się w ekspresowym tempie. Jedynie co mnie w niej raziło to liczne opisy przyrządzania posiłków, które jednie wprowadziły monotonię. Mimo to polecam. Powieść skłania do refleksji na temat uprzedzeń i to nie tylko tych związanych z kolorem skóry.
"Czasami masz ochotę zmienić bieg wypadków - cofnąć jakieś wydarzenie albo udawać, że go w ogóle nie było."