Dolina Issy

Jedna z najwspanialszych powieści o dzieciństwie i dojrzewaniu autorstwa laureata Literackiej Nagrody Nobla. Książka napisana przez Miłosza na emigracji i wydana po raz pierwszy w Paryżu w roku 1955 ukazuje pasje młodego bohatera, Tomasza, zdobywającego samotnie wiedzę o świecie. Książka opatrzona posłowiem Marka Zalewskiego.

Informacje dodatkowe o Dolina Issy:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2014-04-10

Kup książkę Dolina Issy

Dolina Issy - opinie o książce

Avatar użytkownika - gumowaproca
gumowaproca
Przeczytane:2013-07-18, Ocena: 6, Przeczytałam,
Baśniowa, jedna z moich ukochanych
Avatar użytkownika - klaudiuszlabaj
klaudiuszlabaj
Przeczytane:2012-09-23, Ocena: 6, Przeczytałem,
Natchnęła mnie i zmusiła do pracy nad sobą. Ta książka i osoba od której ją dostałem.
Avatar użytkownika - Vejne
Vejne
Przeczytane:2021-10-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2021,

Po latach, wspominając swoje dzieciństwo, przywołujemy w pamięci obrazy naznaczone emocjami.
Podróż do doliny Issy to podróż do krainy zapachu skóry drugiego człowieka, dotyku podszewki wymarzonych butów czy obraz beztroski ludzi kąpiących się nago w rzece. Niemniej poprzez prozę Czesława Miłosza, poczujemy odór ekstrementów staruszki, konającej w swoim łożu, współodczujemy ból postrzelonego na polowaniu zwierzęcia i poczujemy litość do młodocianej samobójczyni, którą przerosły wybory tych, których pokochała.
Czytając kolejne strony powieści towarzyszymy kilku, a później kilkunastulatniemu Tomaszowi w jego zmaganiach z niełatwym okresem dojrzewania, przeżywanym w domu dziadku, bez opieki rodzicielskiej. Widzimy jak dylematy moralne parzą go i kształtują swoją brutalnością, a realizm życia codziennego sprowadza na spokojniejsze tory.
,,Dolina Issy" to opowieść o dorastaniu, o tym jak ludzie napotykani na naszej drodze wpływają na nasze życie, o nieuchronności przemijania i pięknie kruchego życia, będącego najwyższym darem, z jakim możemy obcować. Wszystko to w anturażu krajobrazów wsi i dwóch połączonych i zwaśnionych zarazem narodów polskiego i litewskiego - społeczności niespójnej, a istniejącej wespół zupełnie tak jak złożona jest ludzka natura.

Avatar użytkownika - MagdaMc
Przeczytane:2013-06-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki (2011), Mam,
Zmyślenie albo wielki sen / Fiction or a Long Dream
Czesław Miłosz0
Okładka ksiązki - Zmyślenie albo wielki sen / Fiction or a Long Dream

Dwujęzyczny wybór najlepszych wierszy Czesława Miłosza Autor wyłaniający się z tych utworów to nie posągowy klasyk i czcigodny noblista wpychany na cokół...

Zaczynając od moich ulic
Czesław Miłosz0
Okładka ksiązki - Zaczynając od moich ulic

"Napisałem w życiu dużo artykułów i esejów, lepszych i gorszych, wygłosiłem też, niezależnie od wykładów na uniwersytecie, sporo odczytów. (…) Tom...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;