Do schrupania! Jedz według zasad mikroodżywiania

Ocena: 5 (1 głosów)

Gotuj zdrowo i pysznie według zasad mikroodżywiania!

Mikroodżywianie to nauka wykazująca związki pomiędzy stanem zdrowia człowieka a niedoborami komórkowymi wynikającymi z tego, jak się odżywiamy.

Co jeść, żeby dostarczać sobie wszystkich makro- i mikroelementów, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych?

Nie ma dnia, by Marta Mieloszyk-Pawelec, ekspertka mikroodżywiania, nie słyszała tego pytania w gabinecie. Odpowiada na nie wraz z dr Olgą Mizerą, dietetyczką.

Dwie specjalistki, a przy tym dziewczyny, które cieszą się życiem. I kochają jeść.

Z książki dowiesz się:

o jak wprowadzić w życie zasady mikroodżywiania,

o co to jest chronobiologia,

o gdzie szukać dobrych kwasów tłuszczowych,

o co jest najlepszym źródłem błonnika,

o jakie produkty zawierają wysokiej jakości białko.

Czas, by twój organizm zaczął działać w pełni swoich możliwości!

Naucz się zestawiać posiłki i jeść produkty zawierające wszystkie składniki odżywcze.

Pomogą ci w tym proste, sezonowe przepisy i jadłospisy na każdy dzień.

Zobacz, jak zdrowe może być jedzenie. I jak pyszne może być to, co zdrowe.

Informacje dodatkowe o Do schrupania! Jedz według zasad mikroodżywiania:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381039666
Liczba stron: 304

więcej

Kup książkę Do schrupania! Jedz według zasad mikroodżywiania

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Do schrupania! Jedz według zasad mikroodżywiania - opinie o książce

Robimy przeglądy samochodów, remontujemy mieszkania, konserwujemy sprzęt, dbamy o środowisko, dbamy o swoich bliskich  ……


 Czy w natłoku codziennych obowiązków, dbasz o swoje zdrowie, a może cały czas odkładasz, bo jest jeszcze czas?
 
 ,,Do schrupania! Jedz według zasad mikroodżywiania'' Marta Mieloszyk-Pawelec i Olga Mizera
 
 Poradnik, w którym autorki w przystępny sposób przekazują nam kilka bardzo wartościowych i przydatnych porad. Mamy tu też mnóstwo pysznych i prostych a jakże zdrowych przepisów na cztery pory roku, na każdy dzień tygodnia. Czyż nie brzmi to cudownie, mamy gotowy jadłospis.
 
 Ważne jest nie tylko to, co jemy, lecz w jakich godzinach. Odżywianie o określonych porach dnia to dostarczanie odpowiedniej dawki energii dla organizmu.


  Wiesz, że jeśli zjesz jogurt, po godzinie 16.00, to będziesz mieć kłopoty ze snem. Jest tu też przepis na kakao młodości, napar optymistyczny, cytrusowe ciasteczka, czekoladowe ciasto z buraków,  ……, a co najważniejsze dowiemy się jak zmniejszyć łaknienie i ochotę na słodycze. 
 Słowo „dieta” nie powinno nam kojarzyć się z wyrzeczeniem czy głodówką. Jadłospis powinien być dopasowany do każdej pory dnia. To ma być dieta zbilansowana, musi dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczu i mikroelementów.
 
 Dlaczego jedzenie według zasad mikroodżywiania? U mnie zaczęło się od ciągłego zmęczenia, rozdrażnienie, przy wchodzeniu po schodach totalne wycieczenie z dnia na dzień coraz ciężej. Wtedy zrozumiałam, że moje ciało i organizm zaczynają być „niepełnosprawne”. Drugim motorem były wyniki, 15 kilo nadwagi, galopujący cholesterol i podwyższony poziom cukru. Uzmysłowiło mi to, że muszę zrobić coś dla siebie, dla zdrowia, dla lepszego samopoczucia. Bo moja przyszłość zapowiada się nieciekawie.
 
 Mówią, że wiek to stan umysłu, ale żeby ten umysł pracował prawidłowo przez długie lata, to musimy go wspomóc, zadbać o nie go już dziś. Polecam.
 

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy