Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną

* Lizzie Doron zdobyła uznanie polskiego czytelnika powieścią Spokojne czasy * autorka mieszka w Tel Awiwie, jest laureatką kilku nagród literackich, w tym przyznawanej przez Instytut Yad Vashem nagrody Buchmanna * przeszłość (przedwojenna i wojenna), która jest źródłem wszystkiego, opisana jest znikomo, jednak to ona jest stale obecna w teraźniejszości bohaterek * książka wywołuje bardzo silne emocje, chwilami jest przejmująco smutna, chwilami - zabawna do łez

Rozgrywająca się między latami 1960 a 1990 historia Heleny, polskiej Żydówki, ocalałej z Holocaustu jako jedynej z całej rodziny, i jej córki Elżbiety, najpierw dziecka, potem dorosłej kobiety, widziana jest oczami córki. To zbiór dwudziestu epizodów i scenek z ich codzienności, gdy próbują ułożyć sobie życie w nowo powstałym Izraelu. Opowieść ta w przejmujący sposób mówi o traumie potwornych przeżyć, o rozpaczy i żalu w związku z tym, co się stało, a także tym, co się potem już stać nie mogło", o tęsknocie za Polską i izolacji, o walce o to, żeby jakoś żyć, zachować godność i jednocześnie nie zapomnieć. Ale przede wszystkim mierzy się z milczeniem na ten najważniejszy temat, czyli głębokim niezrozumieniu otoczenia wobec ocalałych, wręcz o obojętności dla ich przeżyć. W najlepszym razie spotykają się oni z pytaniem zadanym przez pewnego syjonistę: dlaczego nie przyjechałaś przed wojną?".

Informacje dodatkowe o Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2012-05-31
ISBN: 9788377581902

Kup książkę Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną

Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną - opinie o książce

Avatar użytkownika - Dorota_Dega
Dorota_Dega
Przeczytane:2014-02-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Książka ,,Dlaczego nie przyjechałaś przed wojną" to cieniutka, niepozorna książeczka, która skrywa w sobie piękną i niezwykle wzruszającą opowieść córki o swojej matce. Napisana jest w formie krótkich rozdziałów, a każdy z nich opowiada smutne aspekty życia w czasie Holocaustu. Helena to żydówka ocalała z szoah , która po wojnie trafia do Izraela. O swojej przeszłości mówi niewiele i niechętnie. Buchenwald - miejsce jej kaźni i cierpienia, gdzie zginęły tysiące ludzi. Helena posiadała "pamiątki" po okresie pobytu w obozie koncentracyjnym - ukrywała je w szafie, w walizce zamkniętej na kłódkę. Książka nie należy do kolejnego, jednego z wielu świadectwa okropności holokaustu, nie zawiera drastycznych opisów obozowego życia. Odniosłam natomiast wrażenie, że jest oskarżeniem wobec samych Żydów, mieszkańców Izraela, dla których zagłada nie stanowi wyrazu męczeństwa rodaków w jego faktycznym wymiarze, lecz jest paradoksalnie symbolem wyższości nad innymi. - ,,My cierpieliśmy najwięcej, jesteśmy więc silni, mocni- najlepsi". Helena mieszała swoje wyobrażenia z faktami. Jej psychika była bardzo mocno nadwyrężona. Lecz dla jej córki- Elizabeth nie było to powodem do wstydu. Kochała swoją matkę i zawsze zaciekle jej broniła. Zdecydowanie zaprzeczała wszelkim pomówieniom o jej pomieszanie zmysłów przysięgając zarazem przed czytelnikami, że wszystkie opisane historie są szczerymi i prawdziwymi opowieściami. Nie mamy powodów, by w to nie wierzyć.
Avatar użytkownika - planka1981
planka1981