Zespół policystycznych jajników (PCOS) – czy dotyka również ciebie?
Zaburzenia cyklu miesiączkowego, bezpłodność, nadmierne owłosienie lub wręcz przeciwnie – łysienie, trądzik, otyłość, insulinooporność, cukrzyca. Nadciśnienie, bóle miednicy, wzdęcia, problemy z utratą wagi, zaburzenia hormonalne, depresja. To tylko kilka objawów zespołu policystycznych jajników (PCOS). Według amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej PCOS jest jedną z najczęstszych chorób kobiecych. Cierpi na nią aż 10% kobiet na świecie. Zespołu policystycznych jajników nie można wyleczyć, ale z powodzeniem można kontrolować jego objawy.
Skuteczny plan radzenia sobie z PCOS
Jakie są zalecenia dla chorych na zespół policystycznych jajników? Co robić, by zmniejszyć lub zlikwidować objawy PCOS? Odpowiedź ekspertów jest prosta: stosować zdrową dietę i aktywność fizyczną. Ale jak wygląda dieta na PCOS? Co jeść, a czego unikać? Jaką aktywność fizyczną uprawiać i jak często? Ogólne zalecenia nie pomagają chorym w znalezieniu odpowiedzi. Na szczęście jest ktoś, kto zna konkrety – Tara Spencer, dietetyczka i trenerka personalna, która od lat choruje na PCOS. W swojej książce odkryje przed tobą prostą i skuteczną dietę na PCOS, a także ćwiczenia, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się lekko.
Zwalczanie objawów PCOS za pomocą diety na insulinooporność
Tak! Podstawą diety na PCOS jest dieta, którą stosuje się w insulinooporności. Dlaczego? Ponieważ aż 70% kobiet chorujących na zespół policystycznych jajników choruje również na insulinooporność! Dieta, której celem jest poprawa wrażliwości na insulinę, korzystnie wpłynie na zmniejszenie zaburzeń hormonalnych w organizmie, a przede wszystkim na zmniejszenie objawów PCOS. Autorka w prosty sposób objaśni ci podstawy działania metabolizmu oraz związek insulinooporności z zaburzeniami hormonalnymi. Znajdziesz tu konkretne wytyczne dietetyczne dla kobiet z PCOS! Dowiesz się jakich pokarmów unikać, a które możesz spożywać bez żadnych ograniczeń!
125 przepisów – 5 składników – 30 minut = dieta PCOS
Brzmi dobrze? A zaraz będzie jeszcze lepiej! Kokosowy gulasz warzywny, placek pasterski z fasoli, łosoś pieczony z warzywami, paski wołowe po azjatycku, koktajl z masłem orzechowym, babeczki migdałowo-brzoskwiniowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebowała jedynie 5 składników i 30 minut w kuchni! Sama widzisz, że dieta w PCOS jest banalnie prosta, a jej utrzymanie nie wymaga żadnych wyrzeczeń. 125 przepisów na pyszne śniadania, zupy, obiady, przystawki, a także desery sprawią, że nie będziesz tęsknić za dotychczasowym jedzeniem, które pogarszało twój stan zdrowia.
Dieta w PCOS – nie czekaj i wypróbuj już dziś
Zapomnij o monotonii – odkryj smakowite dania, które pomogą ci zapanować nad PCOS, insulinoopornością i cukrzycą. By ułatwić ci start, Autorka przedstawia również dwutygodniowy plan posiłków oraz listę zakupów. Wszystko po to, byś z łatwością rozpoczęła stosowanie nowej – zdrowej diety na PCOS. Zacznij już dziś i upiecz pyszne ciasto jogurtowe z dyni – większość składników masz w swojej lodówce!
CIASTO JOGURTOWE Z DYNI
To bardziej pieczony pudding niż ciasto. Ale ponieważ ma zwartą konsystencję i może być krojony, więc nazwa „ciasto” jest adekwatna. Dynia piżmowa jest wilgotna i ma jasnozłoty kolor, co wskazuje na obecność beta-karotenu, silnego środka przeciwzapalnego. Dynia piżmowa jest również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, potasu, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego. Dodaj obfitą porcję bitej śmietany kokosowej, a uzyskasz prawdziwie dekadencki smakołyk.
Składniki:
320 g ugotowanej i przetartej dyni piżmowej
2 szklanki zwykłego niskotłuszczowego jogurtu greckiego
½ szklanki mąki migdałowej
2 jajka
85 g miodu
Szczypta soli
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Wyłóż 20 cm okrągłą tortownicę pergaminem i odstaw na bok.
2. W dużej misce wymieszaj na gładką masę: dynię, jogurt, mąkę migdałową, jajka, miód i sól.
3. Przełóż łyżką ciasto do tortownicy i piecz na lekko złoty kolor, około 45 minut.
4. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.
Na zdrowie i smacznego!
Uwolnij się od PCOS dzięki tej prostej diecie!
Wydawnictwo: Vital
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Easy PCOS Diet Cookbook: Fuss-Free Recipes for Busy People on the Insulin Resistance Diet 125 łatwych do przyrządzenia dań, które zrobisz zaledwie w 30 minut
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Renata Czernik
W książce ,,Dieta przeciwmigrenowa" autorka, a zarazem dietetyk oferuje: prosty sposób na oczyszczenie organizmu, łatwy do przestrzegania plan...
Objawy insulinooporności mogą dotyczyć również ciebiePróbowałeś już każdej diety i wciąż nie możesz schudnąć? Zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi lub...
Przeczytane:2024-09-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
„Dieta w zespole policystycznych jajników PCOS” Tara Spencer to książka, która mnie zaciekawiła. Na dzień dzisiejszy nic mi nie wiadomo na ten temat, abym sama mierzyła się z problem, który dotyka tak wielu kobiet i którym jest zespół policystycznych jajników. Niemniej jednak jedna z moich najbliższych przyjaciółek zmaga się z tym problem, dlatego ja również postanowiłam nieco bliżej zgłębić ten problem. PCOS bardzo często wiąże się również z problemem insulinooporności, o czym wiele osób nie wie, dlatego może warto również spróbować od razu pomagać naszemu organizmowi na dwóch płaszczyznach.
Książka nie jest typowym poradnikiem, a bardziej poradami jak powinniśmy się odżywiać, co jeść, aby poprawić komfort naszego życia, zmieniając dietę i wprowadzając do naszej codzienności nieco aktywności fizycznej, która również dla naszego organizmu może mieć zbawienny wpływ. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego organizmu to, co jemy, a także jak o niego dbamy. Często w natłoku obowiązków najzwyczajniej w świecie zapominamy o swoich i jego potrzebach, zadowalając się byle czym, aby tylko nie wołał o więcej. Niemniej jednak prędzej czy później organizm się o siebie upomni, da nam znać, że nie traktujemy go odpowiednio, tak jak należy, jak powinniśmy. Niestety wtedy jednak może być już nieco za późno, aby sama dieta i aktywność fizyczna mogła zdziałać cuda.
Książka została podzielona na kilka rozdziałów, w której tematycznie możemy wybrać sobie, czego tak naprawdę aktualnie potrzebujemy: wstęp, który przybliża nam cały problem i jest niezwykle ważny dla osób takich jak ja, które nie do końca zdają sobie sprawę z powagi sytuacji, w jakiej może znaleźć się osoba, która zmaga się z problemem zespołu policystycznych jajników. Następnie kolejne rozdziały przeprowadzają nas przez poszczególne posiłki, czy przekąski, które spożywamy w trakcie dnia, jak chociażby koktajle i śniadania, zupy i sałatki, przystawki. Autorka również skupia się na przedstawieniu potraw z poszczególnych smakołyków, po które sięgamy na przykład: ryby i owoce morza, dania z kurczaka i indyka, dania z wołowiny i wieprzowiny. Nie zapomina także o osobach, które decydują się na popularną w ostatnich czasach dietę wegańską, dlatego autorka w swojej książce również zawarła przepisy, które są odpowiednie dla osób decydujących się w życiu na jej stosowanie. Autorka w książce podała również bardzo fajny, dwutygodniowy plan posiłków, z którego tak naprawdę może skorzystać każdy z nas, chociażby z ciekawości, sprawdzić jak nasz organizm zareaguje na takie odżywianie. Posiłki, które proponuje i prezentuje autorka, nie są bardzo skomplikowane, dlatego myślę, że każdy z nas spokojnie mógłby poradzić z ich samodzielnym przygotowaniem, szczególnie że autorka w bardzo fajny sposób i prostym językiem wszystko czytelnikowi przybliża.
Ta książka zdecydowanie jest przeznaczona dla kobiet, które zmagają się z problemami zespołu policystycznych jajników PCOS, ale również może być pomocna dla osób, które walczą z insulinoopornością, bo zawarte w niej przepisy są właśnie dla nich przystosowane. Ja na ten tytuł pokusiłam się ze względu na moją przyjaciółkę, której z pewnością go polecę. Niemniej jednak sama również zamierzam skorzystać z propozycji bardzo ciekawych przepisów, które mam nadzieję, na dłużej zagoszczą w mojej kuchni. Bardzo serdecznie polecam!