Dawki fantomowe

Kiedy się poznają, Irena jest stażystką w Szpitalu dla Dzieci ze Schorzeniami Nerwicowymi, Wadami Wymowy oraz Charakteru, a on, Ludwik Strauss - słynny na cała Polskę Ludową psychiatra, jest tego szpitala dyrektorem. Pobierają się, on staje się dla niej nauczycielem i mentorem. Z czasem jednak jego umysł zaczyna trawić choroba Alzheimera, a relacja małżonków ulega głębokiej przemianie.

,,Dawki fantomowe" to utrzymana w tonie wysublimowanej groteski ze świata Wesa Andersona opowieść o zatracie tożsamości i wyzwoleniu spod dominacji drugiej osoby.

Informacje dodatkowe o Dawki fantomowe:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2022-01-26

Tagi: bóg

Kup książkę Dawki fantomowe

Dawki fantomowe - opinie o książce

Avatar użytkownika - niepoczytalna
niepoczytalna
Przeczytane:2022-01-30, Ocena: 4, Przeczytałem,

Szaleństwo na pograniczu groteski

Najnowsza powieść Wojciecha Chamier-Gliszczyńskiego to przewrotna historia małżeństwa, które poświęciło swoje życie badaniu złożoności ludzkiej natury. Istotnym elementem narracji jest ukazanie wzajemnego wpływu małżonków na siebie - zarówno na polu zawodowym, jak i prywatnym oraz próbie wymknięcia się z tej zależności.

Atmosfera panująca w "Dawkach fantomowych" jest nie do końca rzeczywista, często na pograniczu groteski. Wplecenie w małżeńską historię wątków pacjentów przebywających w sanatorium ożywia fabułę i w ciekawy sposób uzupełnia losy Ireny i Ludwika, ale przy okazji wprowadza poczucie chaosu w narracji.

Relacja małżonków jest najmocniejszą stroną powieści, zwłaszcza gdy pewnym momencie układ mistrz-uczennica zaczyna się zmieniać, a role bohaterów stopniowo wykraczają poza pierwotny scenariusz. Największą ironią losu jest fakt, że Ludwik - specjalista w dziedzinie ludzkiej osobowości - wskutek choroby całkowicie traci własną, stopniowo odrywając się od rzeczywistości, z profesora staje się obiektem badań.

Seria Archipelagi od początku powstania skupia się na bardzo specyficznym typie literatury, który wymaga trochę więcej uwagi i refleksji. Tym samym "Dawki fantomowe" - opowieść o małżeńskich zależnościach, szaleństwie i poszukiwaniu własnej tożsamości - są lekturą dla tych czytelników, którzy lubią szukać w książkach drugiego dna i ponad akcję przedkładają ogólne wrażenie z lektury.

Portrecista psów
Wojciech Chamier-Gliszczyński0
Okładka ksiązki - Portrecista psów

Wczesne lata dwudzieste, Pomorze, pogranicze polsko-niemieckie. Tuż po odzyskaniu przez Polskę niepodległości złodziejce, paserce i morderczyni udaje się...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;