Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2014-06-21
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 248
'' Dziś w laboratorium chemicznym wyczarowuje się wszystko - różne artykuły spożywcze mogą pachnieć jak czekolada, truskawki, miód. Współczesne techniki przetwarzania żywności:suszenie, pasteryzowanie, mrożenie, rozdrabnianie, niszczą jej smak, dlatego do ciastek, czekolady, napojów i wędlin dodaje się sztuczne zapachy . Bez nich sklepowe produkty przypominały by tekturę ''
Wszyscy którzy czytają moje opinie zauważyli na pewno że zawsze bardzo odżegnuję się i uciekam od wszelkiej maści poradników . Niestety, one wciąż mnie doganiają :) zwłaszcza że w tym roku postanowiłam '' odgruzować '' moją biblioteczkę i wydobyć na światło dzienne wszystkie wewnętrzne drugie rzędy książek, pieczołowicie zastawione przybywającymi wciąż książkami w rzędach pierwszych i całkowicie zasłaniających te drugie . W ramach tych wykopalisk, co i raz natykam się na jakiś poradnik . Aż sama nie mogę się nadziwić ileż ja ich kiedyś kupowałam . Tym razem trafiłam na '' Czy wiesz co jesz ? '' autorstwa Katarzyny Bosackiej i '' Profesor Zdrówko '' czyli Małgorzaty Kozłowskiej - Wojciechowskiej. Obie panie znane są szerokiej publiczności, z telewizji, gdzie prowadzą, a właściwie do niedawna prowadziły program konsumencki o tym samym tytule, czyli '' Czy wiesz co jesz ? '' . Z początku omawianej pozycji można się dowiedzieć że pani Bosacka jest dziennikarką prasową i telewizyjną która już wiele lat zajmuje się, powiedzmy ogólnie zdrowym żywieniem i urodą. Natomiast pani Kozłowska - Wojciechowska , jest lekarzem, specjalistą chorób wewnętrznych i chorób przewodu pokarmowego oraz ekspertem do spraw żywienia . Książka jest podzielona na rozdziały - posiłki dnia . Czyli zaczynamy od śniadania, potem drugie śniadanie, obiad itd. Omówione są też dodatki typu musztarda, keczup, kiełki, orzechy itp. Można w tym poradniku znaleźć też kilka ciekawostek, o których ja na przykład nie wiedziałam . Jak można w domu zrobić ser biały, żółty, masło, przecier pomidorowy, czy....napój na kaca :). Myślę że każdy z nas chciałby żyć i jeść zdrowo, tylko czy to jeszcze w ogóle jest możliwe ? Przeczytawszy ten poradnik, można się trochę zasmucić, wiedząc ile i jakiej chemii producenci dodają do tego co jemy. A jeść przecież musimy, czy więc czytać i bać się przy każdych zakupach, czy nie czytać i liczyć na swoje dobre geny i łut szczęścia, że dożyjemy długowiecznej starości spożywając te wszystkie '' E '' ? To pytanie i decyzję zostawiam każdemu z was czytelników pod własną rozwagę . Mnie w głowie się zakręciło od tych wszystkich konserwantów, przeciwutleniaczy, barwników i emulgatorów . Znalazłam też kilka hmmm...powiedzmy sprzecznych z opiniami innych ekspertów od żywienia, twierdzeń autorek, i komu tu wierzyć ? Pić to mleko czy nie ? Smażyć na oleju z oliwek, czy nie ? Masło jest zdrowsze czy margaryna ? Reasumując, przeczytałam, pomimo jasnego i małego, zupełnie nieprzyjaznego druku, ale czy jestem od tego poradnika mądrzejsza ?, raczej nie , niewiele '' nowego '' się z niego dowiedziałam .
Przeczytane:2015-04-01, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2015, Moja biblioteczka,