Czy to prawda, że

Inne wydania:
Czy komary mogą przenosić AIDS? Czy papierosy light są mniej szkodliwe? Czy karaluchy przeżyłyby wojnę atomową? Czy ziewanie jest wynikiem braku tlenu?

Oryginalne, a często zaskakujące pytania stawiane przez dociekliwych czytelników autorowi bestsellerowej serii popularnonaukowej ,,Daj się uwieść", nie mają końca: Odpowiedzi Christopha Drössera kryją w sobie rozwiązanie niejednej naukowej zagadki. Na każde pytanie odpowiada, starając się uzasadnić zakładaną ,,prawdę" albo ,,nieprawdę" z wykorzystaniem aktualnego stanu wiedzy w wybranych dziedzinach.

Ta książka jest zbiorem zadziwiających prawd, półprawd i legend ostatnich dziesięciu lat. Świetny przewodnik dla tych, którzy lubią zgłębiać tajemnice świata!

Informacje dodatkowe o Czy to prawda, że:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-06-24
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Christoph Drösser

Tagi: bóg

Kup książkę Czy to prawda, że

Czy to prawda, że - opinie o książce

Zawsze denerwował mnie hałas, kiedy podczas zimowego poranka kierowcy pod moim blokiem rozgrzewali silniki swoich samochodów. Jak się okazuje: "powoduje to nadmierną emisję spalin do środowiska i jest NIEDOZWOLONE przez prawo!" W przypadku takiego postępowania grozi 100zł mandatu! Poza tym grzanie SILNIKOWI SZKODZI! "Pracujac na luzie, grzeje sie on bowiem o wiele wolniej aniżeli podczas jazdy. W zimnej komorze silnika natomiast skrapla się paliwo, które zmywa filtr olejowy, powodując szybsze zużycie"
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2013-09-19,
Arcyciekawa książka, w której znalazłam odpowiedzi na kilka spraw nad którymi się zastanawiałam (min. dowiedziałam się, że pocieranie monet o obudowę kasy samoobsługowej nie pomoże w ich przyjęciu przez automat, nos i uszy człowieka niestety rosną wraz z wiekiem, nieprawdą jest że komary lecą do ludzi z tzw. słodką krwią, a sok z czerwonych winogron jest tak samo zdrowy jak czerwone wino i już nikt nie bedzie mnie namawiał!)
Fizyka. Daj się uwieść!
Christoph Drösser0
Okładka ksiązki - Fizyka. Daj się uwieść!

Polska edycja najnowszego tytułu w serii popularyzującej nauki ścisłe! Grupa fizyków popełnia zbiorowe samobójstwo. Tylko dlaczego? Komisarz...

Fizyka Daj się uwieść!
Christoph Drösser0
Okładka ksiązki - Fizyka Daj się uwieść!

W książce ,,Fizyka. Daj się uwieść!" Christoph Drösser na przykładzie zajmujących historyjek z naszego dnia codziennego wyjaśnia, jak siły natury, w...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;