Czy liczba kropek zdradza wiek biedronki? A dżdżownice lubią deszcz? Keczup wymyślono w Ameryce? Ziemia jest regularną kulą? A w Kosmosie panuje idealna pustka? Tak się powszechnie sądzi, ale czy to prawda? Ależ skąd! Okazuje się, że to wcale nieprawda.
Borys i Marek znajdują rannego kruka i zanoszą go do weterynarza. Tam dowiadują się, jak należy postępować z pisklętami. Weterynarz tłumaczy im również, że wbrew obiegowej opinii kruki są bardzo troskliwymi rodzicami.
Paulina i jej przyjaciółki bawią się w piratów i urządzają fascynujące wyścigi na tratwach. Ale - ojej! Zapomniały o fladze z trupią czaszką. Przecież każdy szanujący się statek piracki musi mieć taką flagę - a może to nieprawda?
Niezwykle interesujące historyjki wyjaśniają i prostują najbardziej popularne stereotypy, obiegowe opinie i powszechne poglądy, bawiąc i dostarczając dociekliwym czytelnikom solidnej porcji frapującej wiedzy.
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Data wydania: 2017-05-17
Czyta: Anna Rusiecka
Tytuł oryginału: Haben Elefanten wirklich Angst vor Mäusen? Vorlesegeschichten zu den lustigsten Alltagsirrtümern
Ziemia jest regularną kulą? A w Kosmosie panuje idealna pustka? Kiedy robisz zeza, oczy mogą tak zostać na zawsze? Dżdżownice lubią deszcz? Ilość kropek...
Dwadzieścia dwie zabawne i pomysłowe historyjki dają odpowiedzi na najrozmaitsze dziecięce pytania, wspierając rodziców we wprowadzaniu ciekawskich...
Chcę przeczytać,