Człowiek, który kochał Syberię

W 1877 roku dwudziestopięcioletni Fritz Dörries wsiada na pokład parowca w Hamburgu i wyrusza do miejsca, które jest białą plamą na mapie. Przyświeca mu myśl: znaleźć motyla, którego jako dziecko zobaczył w książce. Mimo zimna oraz trudnych warunków uparcie dąży do celu. Jego wyprawa przeradza się w dwudziestodwuletni pobyt na Syberii Wschodniej podczas którego odkrywa tysiące nowych gatunków roślin i zwierząt.

Fritz spędza noce w arktycznych temperaturach, przeżywa spotkanie z tygrysem i obserwuje wilki w świetle księżyca. W malowniczy sposób przybliża tę tajemniczą krainę, a jednocześnie przypomina, że nie da się zbadać jej do końca, bo Syberia zawsze będzie za duża, a człowiek za mały.

Informacje dodatkowe o Człowiek, który kochał Syberię:

Człowiek, który kochał Syberię - opinie o książce

Avatar użytkownika - alkatraz
alkatraz
Przeczytane:2023-12-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Książka świetnie przedstawia realia Syberii w XIXw. Niemiecki naukowiec miał wiele przygód w tym niedostępnym wówczas zakątku, aż dziw, że przeżył. Piękne, dzikie tereny i wspaniała przyroda oraz liczne ludy zamieszkujące Syberię zostały pięknie opisane. Nie podobały mi się opisy polowania na zwierzęta, momentami zastanawiałam się, czy Fritz faktycznie działał w imię nauki, czy może jednak rządza pieniądza przysłaniała mu oczy.