Publikacja łączy wątki teoretyczne z zastosowaniem koncepcji społeczeństwa obywatelskiego do analizy praktycznej aktywności społecznej zarówno w niedawnej przeszłości, jak i obecnie. Autorzy podejmują niezwykle istotne kwestie, łączące się m.in. z refleksją nad kształtem i funkcjonowaniem demokracji w Polsce, jak również w krajach przechodzących podobne procesy zmiany politycznej i społecznej. (?)Praca daje bardzo ciekawy przegląd problematyki związanej z koncepcją społeczeństwa obywatelskiego, począwszy od prób jej bliższego zdefiniowania i nakreślenia wątków dyskusji nad jej współczesnym rozumieniem aż po namysł nad społeczną aktywnością i jej rolą we współczesnych systemach politycznych, widzianą właśnie z perspektywy, jaką stwarza ta koncepcja. (?)Poruszana problematyka, a także jej ujęcie stanowią znakomitą odpowiedź na istniejącą w Polsce potrzebę pogłębionej refleksji nad sposobem kształtowania warunków sprzyjających wzmacnianiu postaw aktywności obywatelskiej i tworzeniu się autentycznej, demokratycznej przestrzeni publicznej.
Informacje dodatkowe o Czas społeczeństwa obywatelskiego:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: b.d