Coś Na Progu #8, Władca umysłów z Marsa

Kolejny już specjalny numer magazynu "Coś na Progu" (ilustracja na okładce: Daniel Grzeszkiewicz). Raz do roku wypełniamy "Cosia" prozą. Poprzednio były to opowiadania z gatunku weird fiction (CNP#3/2012), tym razem prezentujemy pełnowymiarową powieść mistrza pulp i weird fiction - Edgara R. Burroughsa ze słynnego cyklu Barsoom (m.in. "John Carter"/"Księżniczka Marsa"), pt. Władca umysłów z Marsa. Prócz tego w numerze także skoncentrowana na Burroughsie publicystyka, wywiady i ekskluzywny komiks Daniela Grzeszkiewicza

Informacje dodatkowe o Coś Na Progu #8, Władca umysłów z Marsa:

Coś Na Progu #8, Władca umysłów z Marsa - opinie o książce

Avatar użytkownika - slpablos
slpablos
Przeczytane:2014-03-22, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek 2014, Mam,
Nadszedł czas na długo leżący na półce numer specjalny pulpowego "Coś na progu". Natychmiastową lekturę przesunął w czasie Stephen King i jego Mroczna Wieża, którą zainteresowałem się również dzięki temu czasopismu. Burroughsa kojarzyłem tylko z postacią Tarzana i nie czytałem dotąd w ogóle. Chciałoby się powiedzieć : Dlaczego?! Dlaczego nie czytałem Go wcześniej?! Tarzan mógł zaczekać, ale przeszkodą mogło byćteż to, że dotychczas z cyklu Barsoom na język polski przetłumaczono jedynie część pierwszą, Księżniczkę Marsa. Tak więc moja terra incognita, może poza recenzjami Księgola (tu i tu). "Władca umysłów z Marsa" jest szóstą powieścią osadzoną w tym świecie. Wciąga od pierwszych stron nieco archaicznym dla nas stylem - gdzie słowa są eleganckie a zwroty wyważone - który jednak nie brzmi sztucznie. Wspaniałe opisy ukazują nam świat Barsoom, ich wynalazki, rasy, społeczności, miasta, religie. Tu właśnie, w tle dla wartkiej choć czasem nieco przewidywalnej fabuły, ukazuje się nadal trwała świeżość i oryginalność pomysłów Burroughsa. Autor stosuje pewne schematy zachowań postaci, ich celów, nie odbierając pierwiastka przygodowego; prawdziwa siła leży w szczegółach - rozwiniętej nauce, której najwybitniejszym przedstawicielem jest tytułowy Ras Thavas, ale poznajemy też nowe środki transportu, specyficzną architekturę, ciekawe lampy uliczne, wszechobecna jest też telepatia. Płaszcz powieści fantastyczno - przygodowej okrywa też autorską krytykę ślepego fanatyzmu - zarówno religii, jak nauki, szydząc z bezmyślnej wiary i pustych rytuałów, ukazując wpływ takiej postawy na osobowość i podejście do rzeczywistości. Lektura porywająca, ciekawa i szkoda trochę, że pomysły Burroughsa zostały już dawno wyeksploatowane przez kino. "Coś na progu" tradycyjnie nie zawiódł - zawsze trzyma poziom, a i tu dobór tematu numeru specjalnego trafiony. Być może w niedługim czasie sięgnę po "Księżniczkę Marsa", a po kolejne części w oryginale ze strony Projektu Gutenberg (dostępne pierwsze 6 tomów) - zobaczymy na ile uda się rozłożyć plan czytelniczy, który nieustannie się powiększa. http://slpablos.blogspot.com/2014/03/cos-na-progu-8-wadca-umysow-z-marsa.html