Co się zdarzyło Baby Jane?

W starej rezydencji w Beverly Hills mieszkają dwie byłe gwiazdy Hollywoodu. Choć właśnie to Blanche Hudson była gwiazdą, a Jane zawsze zostawała w cieniu siostry. Bo kariera Jane jako cudownego dziecka trwała krótko. Teraz jednak Blanche, przykuta do wózka po wypadku, zdana jest na łaskę Jane.

Informacje dodatkowe o Co się zdarzyło Baby Jane?:

Wydawnictwo: C&t
Data wydania: 2004 (data przybliżona)
ISBN: 83-89064-85-5
Tytuł oryginału: Whatever happened to Baby Jane?
Język oryginału: angielski

Kup książkę Co się zdarzyło Baby Jane?

Co się zdarzyło Baby Jane? - opinie o książce

Blanche Hudson byla gwiazda dzieciecego kina po wypadku zostaje sparalizowana i porusza sie na wuzku inwalidzkim. Opieke nad nia przejmuje siostra Jane .Obie mialay szanse na kariere ale tylko Blanche udalo sie wybic. Jane ukrywala swoja zazdrosc o popularnosc siostry do czasu gdy ta nie majac wyjscia musiala poddac sie jej calkowiecie .Od tej pory Jane staje sie bezlitosnai przerazajaca kobieta .Psychicznie i fizycznie znecajaca sie nad siostra za to ,ze to nie ona zdobyla slawe. Zazdrosc rozrasta sie do niewyobrazalnych rozmiarow. Autor ukazuje jak szybko i w jak straszliwy sposob siostrzana milosc przeradza sie w zaborcza nienawisc niszczaca obie osoby jednoczesnie.

Avatar użytkownika - Ivy
Ivy
Przeczytane:2021-07-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021,

"Oto zmuszona była sobie uświadomić, że Jane przy pomocy terroru uczyniła ją swoim bezradnym więźniem"

Niesamowicie smutna to historia postępującego szaleństwa, napędzanego zazdrością, zawiścią i nienawiścią. Tak silną, jaka może być tylko między dwiema najbliższymi sobie osobami, w tym wypadku siostrami.

Henry Farrell, skrzętnie, wnikliwie i z niemal doskonałą chirurgiczną precyzją pokazuje czytelnikowi studium szaleństwa, w jaki popada Baby Jane Hudson, niegdysiejsza dziecięca gwiazda, a obecnie stara zniszczona i groteskowa wręcz, kobieta.

Są siostrami, jedna ułomna na ciele, zależna jest od drugiej, ułomnej na umyśle, czyż można wymyślić bardziej niestosowne połączenie? Czyż można nie poczuć napięcia i dyskomfortu patrząc na to co wyprawia Jane.? Oczy rozszerzają się coraz bardziej, a szczęka opada coraz niżej kiedy powoli uświadamiamy sobie cały horror tego zestawienia i grozę poszczególnych sytuacji.

Jednak i Jane, mimo wszystkiego złego, które czyni, czytelnik nie pozostawia bez współczucia. To tylko mała skrzywdzona dziewczynka w ciele starej kobiety. Dziecko które Hollywood, najpierw wyniosło na piedestał, hołubiło i kochało, a następnie bez pardonu z niego strąciło, nie dając nic w zamian.

Nie będę opisywać treści, inni już to zrobili, powiem tylko tyle, że książka jest rewelacyjna i ja jestem pod wielkim jej wrażeniem, popartym jeszcze dodatkowo, filmem nakręconym na jej podstawie. Który zresztą również jest rewelacyjny. Zwłaszcza że główną rolę (Baby Jane Hudson), dostała jedna z moich ulubionych aktorek, Bette Davis.

Jeśli chodzi o film, smaczku jego projekcji dodawała również, tajemnica poliszynela, o tym, że obie aktorki obsadzone w dwóch głównych rolach, sióstr Jane i Blanche, szczerze się nienawidziły. O ich wzajemnych animozjach, chociażby przy kręceniu tego właśnie filmu, można by było napisać osobną książkę.

Ja polecam i książkę i film.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789