Dowcipna i pełna ciepła książka o tym, co dzieje się w świecie uczuć (i nie tylko).
Radość, duma, zachwyt, złość, niepokój, lęk... Wszyscy znamy te uczucia - i wiele innych.
Ale czy wiemy, co robią, kiedy mają wolne? Teraz w końcu możemy to zobaczyć.
Kto wspina się najwyżej jak może?
Kto zagrzebuje się w ziemi?
Kto brnie przez pustynię?
Kto lata w bańce mydlanej?
Kto depcze wszystko, co ładne?
Kto zbiera ślimaki z chodnika?
Sprawdźcie - a potem poszukajcie odpowiedzi w sobie. Bo ta niezwykła książka to zaproszenie dla dzieci i rodziców do rozmów i rozmyślań o tym, co kryje się w każdym z nas.
Lapidarny poetycki tekst Tiny Oziewicz w połączeniu z dowcipnymi ilustracjami Aleksandry Zając wzrusza i działa na wyobraźnię.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2020-09-16
Tytuł oryginału: Alle sammen teller
Z książką Tiny Oziewicz miałam okazję mieć styczność podczas lektury "Co uczucia robią nocą?", która skłoniła mnie do poszukiwań innych tytułów. Tak trafiłam na dwie wcześniej wydane książki, a "Co robią uczucia?" jest jedną z nich. Tutaj również spotykamy się z dziwnymi stworkami. Jedne były już mi znane z poprzedniej, wyżej wymienionej książki. Niektóre są tylko w tamtej, więc przypuszczam, że w później wydanej książce o uczuciach Autorka wzbogaciła temat w nowe uczucia.
W tej książce możemy przeczytać co robią negatywne uczucia jak: złość, zawiść, kompleksy, duma, lęk, samotność, smutek, niepokój, nienawiść oraz te pozytywne, do których należą: ciekawość, radość, wdzięczność, wyobraźnia, spokój, wolność, gościnność, współczucie, odwaga, szczęście, cierpliwość, zaufanie, życzliwość, zachwyt, zadowolenie, nadzieja, przyjaźń i miłość. Większość jest potrzebna (także nostalgia, tęsknota, samotność czy też strach). Wszystkie stanowią o nas - ludziach.
Ładna książka, bardzo pomysłowa, opatrzona rysunkami autorstwa Aleksandry Zając, które przedstawiają zarówno przyjemne stworki, jak i te mniej fajne (jak na przykład złość). Posiada niedużo tekstu, przez co czyta się błyskawicznie, a także trafną puentę. Książka daje do myślenia nie tylko dzieciom. Bardzo polecam zarówno małym, jak i dużym.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Nietuzinkowa książka niewiele w niej treści. Każda strona to uczucie przedstawione na pięknym rysunku i opisane bardzo zwiężle ale trafnie. Ciepła, zmuszająca do refleksji, pociągająca. Jedna z tych książek które chce się mieć na półce by móc do niej wracać.
Niektóre określenia bardzo abstrakcyjne, jak na mój gust zbyt abstrakcyjne jak dla mniejszych dzieci. Niektórych odniesień sama nie rozumiem. Ogólnie jednak książka może skłaniać to dyskusji na temat niektórych rodzajów uczuć i zachęcać dziecko do zadawania pytań.
Nie ma to jak spędzić miłe parę minut ze swojego życia z ciepłą książeczką o emocjach. Niby to takie nic - prościutki tekst i minimalistyczne jak na książkę dla dzieci, ale to "nic" w zupełności wystarczy. Polecam gorąco!
Małe, pękate, puchate, długouche, ogoniaste, z oczami jak koraliki. Co to za stworki? Na pewno je znacie, nawet jeśli jeszcze o tym nie wiecie... Zajrzyjcie...
Wzruszające opowiadanie w nietuzinkowej oprawie graficznej, wydane w dużym, efektownym formacie. W pewnym mieście, nad szeroką, ruchliwą ulicą,...
Przeczytane:2020-11-01,
Rozmowa o uczuciach jest bardzo ważna, niezależnie od wieku i sytuacji. Trzeba o nich mówić. trzeba uświadamiać, trzeba się otwierać. Jednak czym tak naprawdę są uczucia? Co mogą robić?
Na to pytanie odpowiada Tina Oziewicz wraz z Aleksandrą Zając w książce "Co robią uczucia?" wydanej przez @dwiesiostry. Jest to cudownie wydana pozycja w białej oprawie z klimatycznymi ilustracjami, które są swego rodzaju interpretacją każdego pojedynczego uczucia. Z tej niezwykłej, klimatycznej książki dzieci, jak i dorośli, mogą dowiedzieć się, co robi ciekawość, nadzieja, przyjaźń, wdzięczność, smutek, złość, strach i wiele innych uczuć. Które z uczuć piecze ciasto, które chodzi własnymi ścieżkami oraz które jest elektrykiem.
Kiedy tylko zobaczyłam tę książkę w zapowiedziach, moja ciekawość poszybowała na wyżyny. Chciałam ją mieć, byłam zaintrygowana, a poza tym bardzo pragnęłam, by moja córka wychowywała się wśród takich pozycji. Po otrzymaniu przesyłki nie zawiodłam się. Czytając tę książkę swojemu dziecku można się śmiać, można pociągać nosem, machać powiekami, by odgonić gorące łzy wzruszenia. Jest to niesamowite, nietuzinkowe, niebanalne dzieło, które nie tylko mówi o emocjach, ale również wywołuje emocje. "Co robią uczucia?" jest pozycją ciepłą, sympatyczną, idealną na jesienne i zimowe wieczory, kiedy deszcz lub śnieg puka w szyby. Książka jest niczym miód na serce, lek na skołotane nerwy. Polecam ją wszystkim dzieciom i wszystkim rodzicom, którzy szukają unikalnej, pięknej i mądrej książki!