Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki?

Od lat istotnymi kategoriami ekonomicznymi są konkurencja, konkurencyjność, pozycja konkurencyjna czy międzynarodowa zdolność konkurencyjna zarówno w odniesieniu do gospodarek świata, ale również w stosunku do regionów, a także przedsiębiorstw. W warunkach globalizacji pojęcie konkurencyjności rozpatrywać można na dwóch poziomach: mikro i makro. Poziom mikro - to pozycja firmy na rynku wewnętrznym, a poziom makro - pozycja kraju w gospodarce światowej. Książkę tę powinien przeczytać każdy, kto chce wzbogacić swoją wiedzę i lepiej zrozumieć funkcjonowanie różnych dziedzin gospodarki polskiej oraz podjąć próbę odpowiedzenia sobie na pytanie, czy Polska gospodarka jest w rzeczywistości konkurencyjna na rynku światowym, jeśli tak, to jakie czynniki to powodują?

Autorzy niniejszej publikacji to pracownicy naukowi polskich uczelni publicznych i prywatnych, którzy w swojej działalności naukowej badają różne aspekty życia gospodarczego polskiej gospodarki, takie jak: wpływ kapitału zagranicznego na działalność polskich eksporterów, funkcjonowanie szarej strefy jako alternatywy dla legalnej sfery gospodarczej, realizacja założeń gospodarki opartej na wiedzy, znaczenie pojęcia innowacyjności i technologia w polskiej gospodarce, a także tematyka związana z rynkiem pracy i zmianami, które się na nim dokonują.

Walorem pracy jest jej aktualność. Autorzy niniejszej publikacji dołożyli wszelkich starań, by ich poruszana przez nich problematyka oraz przedstawiane dane były aktualne. Ponadto w wielu artykułach można odnaleźć unikatowe badania przeprowadzone przez autorów dla celów niniejszej publikacji.

Informacje dodatkowe o Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki?:

Wydawnictwo: Bezdroża
Data wydania: b.d
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki?

Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki? - opinie o książce