Nieostrożny czar wywołuje z głębin morskiego smoka wraz z armią groźnych stworów. By je pokonać, Kuki musi zdobyć figurkę z Magicznego Drzewa. Przedmiot jest nagrodą w konkursie tańca, ale Kuki nie umie tańczyć. Figurka przeistacza się w żywą istotę obdarzoną niezwykłymi cechami. Dzięki niej Kuki, Gabi i gadający pies zwyciężą przybysza z podwodnego świata.
Smok i potężne stwory! Zamek na dnie morza i "cudowne dziecko"... Przygodowa powieść w tempie gry komputerowej, a jednocześnie mądra książka mówiąca o ważnych sprawach dzieci.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-10-09
Język oryginału: Polski
Często myślę, że magia rozwiązałaby wszystkie moje problemy. Byłoby wtedy super. Też tak myślicie?
Po przeczytaniu tej książki nie jest to dla mnie już takie oczywiste. Czy rzeczywiście byłoby tak super? A może wpakowałaby mnie w jeszcze większe kłopoty?
Bohaterowie są w posiadaniu magicznej, czerwonej kostki. Zostaje ona zniszczona w dniu egzaminu, kiedy to nauczyciele i setka uczniów traci rozum za sprawką Kukiego i Blubka. Chłopcy przekombinowali. Nie chcieli uczyć się do egzaminu i wymyślili, że pomoże im ona w uzupełnieniu braków w ich wiedzy. W efekcie stracili kostkę, a ich pedagodzy i koledzy nigdy już nie mieli być sobą.
Bohaterowie zwracają się o pomoc do Korto. Ten niechętnie, ale ostatecznie zdradza im, gdzie znajduje się inny magiczny przedmiot. Ostrzega jednak ich o niebezpieczeństwie jakie może się pojawić.
Blubek, Kuki, Gabi i Budyń, za pomocą dra-kuli, odnajdują figurkę małej tancerki. Gabi bierze udział w konkursie tanecznym. Wygrywa go, ale okazuje się, że otrzymuje nie tę nagrodę, którą chce. Szczęśliwie wymienia się nagrodami z laureatką II miejsca. Podczas pełni figurka zmienia się w dziewczynkę obdarzoną magiczną mocą. Ale przez nieuwagę Blubka spełniają się obawy Korta i ... Bohaterowie czują, że tracą panowanie nad magią. Wszystko się komplikuje, a Ida wyczarowuje smoka.
Czy bohaterom uda się go pokonać?
Czy uda im się ocalić świat przed potworami?
Książka zawiera liczne zdjęcia, które pobudzają wyobraźnię czytelnika.
Polecam.
Po przeczytaniu książki wiem, że nie sztuką jest mieć magiczny przedmiot. Sztuką jest rozsądnie i precyzyjnie z tej magii korzystać 🤓.
Cykl "Magiczne Drzewo" jest bardzo lubiany przez moje dzieci. Z głębi morza wyłania się ogromny smok z armią potworów. Dzieci stają z nim do walki. Towarzyszy im tajemnicza dziewczynka. Gorąco polecam.
To już szósta część Magicznego Drzewa. Kuki i Blubek przez przypadek wyczarowują przed testem płyn głupoty, który wypijają uczniowie i nauczyciele. Dzieci i Budyń muszą odnaleźć nowy magiczny przedmiot, bo kostka została zniszczona przez jedną z uczennic. Gabi bierze udział w konkursie tańca i wygrywa złoty puchar. Jednak zamienia się z rywalką, która zdobyła drugie miejsce, na drewnianą figurkę. W nocy podczas warty Blubek przez przypadek puszcza muzykę na cały głośnik. Gdy figurka zmienia się w dziewczynkę zaczynają się kłopoty. Mała umie czarować. Okazuje się, że przez nieuwagę Blubka dziewczynka staje się zła, gdy słyszy jego ulubioną piosenkę. Wystraszona (bo zrobiła coś złego) uciekła. W kawiarence przez przypadek wyczarowała potwora jak w teledysku piosenki o smoku. Przez to pojawiły się wysłannicy potwora i sam smok. Pokonują go i dzięki Idzie przywracają rozumy uczniom i nauczycielom.
Przeczytałam i czasu nie żałuję. Naprawdę warto przeczytać.
Bohaterowie zdobywają berło, które daje władzę nad ludźmi i przedmiotami. Groźni przestępcy porywają berło, a z nim Idalię i Alika. Tworzą straszliwego...
Powieść z bestsellerowego cyklu Magiczne Drzewo Kuki, Gabi i Blubek chcą ocalić swoją szkołę, która ma być zburzona. Znajdują magiczny przedmiot. Jednak...